Representanter for Nord-Korea og Sør-Korea møttes onsdag til samtaler for tredje gang på vel en uke. Sør-Korea ser positivt på signalene fra Nord-Korea, men er også skeptisk til den store delegasjonen på rundt 500 nordkoreanere som ønsker å delta under vinterens OL i Sør-Korea.

Under den siste runden med samtaler la Nord-Korea frem en detaljert plan for hvordan de ønsker å være representert og delta under OL, som åpner i Pyeongchang i februar. To kunstløperutøvere ble kvalifisert i fjor og vil sannsynligvis få spesialtillatelse til å delta.

De to landene vurderer å stille under et felles gjenforeningsflagg under åpningsseremonien og med felles kvinnelig ishockeylag. Treneren for det sørkoreanske hockeylaget er imidlertid ikke fornøyd med at det kan bli endringer i laguttaket.

– Jeg er sjokkert. Å legge til noen deltagere så tett opptil OL er farlig for lagkjemien da jentene har vært sammen så lenge. Jeg tror dette vil ødelegge for våre spillere, sa lagansvarlig Sarah Murrey denne uken til sørkoreanske medier.

Nordkoreansk pop

Det isolerte landet vil også stille med 230 supportere, et orkester og sannsynligvis landets mest populære popgruppe, Moranbong, som består av unge kvinner.

Det skal være ønske om at disse deltar under åpningsseremonien. Planene for seremonien er lagt for lengst.

– Det virker som om Nord-Korea forsøker å vise at de er en normal stat som respekterer fred gjennom å sende en underholdningsdelegasjon via Panmunjom. Dette er klar melding til USA, sier professor Kim Yong-hyun ved Dongguk University til Yonhap News.

Grensebyen Panmunjom er symbolsk viktig for begge land. Den første direkte kontakten mellom de to landene etter Koreakrigen skjedde i Panmunjom i 1985.

Skeptiske «hauker»

Mange er skeptiske til Nord-Koreas intensjoner og mistenker dette for å være et spill for galleriet i forbindelse med vinter-OL. Nord-Korea skal blant annet ha stilt krav om at flere avhoppere, blant andre to soldater og ansatte som jobbet ved nordkoreanske restauranter i Kina, skal sendes tilbake fra Sør-Korea.

«Dette er årsaken til at alle haukene har vært så skeptiske til samtalene med Nord-Korea. Dette er noe vi alle mente ville skje», tvitrer professor ved Busan University Robert Kelley, som er en av de fremste Nord-Korea-observatørene.

Sørkoreanske myndigheter ønsker ikke å bekrefte kravene Nord-Korea har stilt og som er lekket denne uken.

– Dette er et svært ømfintlig tidspunkt å kommentere dette på, sier en kilde ved Blue House, den sørkoreanske presidentens embetsbolig, til Chosunilbo.

Nord-Korea har også forlangt at Sør-Korea tar regningen for den store delegasjonen.

– Dette er som tatt ut fra Kim-familiens velkjente strategi, som de har brukt i tiår. Først nekter de å ha kontakt med Sør-Korea, deretter foretar de en dristig manøver, så stiller de krav, og dette følges av et raserianfall, sier Nord-Korea-spesialist og analytiker Gordon Chang til USA Today.(Vilkår)

Du trenger ikke lenger ringe elektriker for å få et lydanlegg som virker i hele huset.
Multiromsanlegg er lette å sette opp og leverer god lyd. Ulempen er at produsentene ikke snakker med hverandre.
02:43
Publisert: