Da Tokyo sto som arrangør av sommer-OL i 1964 ble anledningen benyttet til å introdusere Japan som en industriell og økonomisk stormakt etter annen verdenskrig. Det var en folkefest.
De første lyntogene kunne frakte passasjerer mellom Tokyo og Osaka med hastigheter på over 210 kilometer i timen. Klokkeprodusenten Seiko hadde utviklet matriseskriveren EP-101 for å skrive ut resultater. Dette førte til etableringen av printerprodusenten Epson («son av EP»).
Planene om å benytte årets sommer-OL til å vise frem Japan til verden er skrotet.
Stor motstand
På onsdag starter konkurransene – uten tilskuere. Årsaken er koronapandemien, som allerede har forsinket arrangementet med 12 måneder. Det er stor motstand i den japanske befolkningen mot å avholde lekene. Dette har japansk næringslivs innsett.
Krav fra den japanske befolkningen om å avlyse hele arrangementet på grunn av koronasmitten er blitt avvist. Ifølge en meningsmåling fra Ipsos mener kun 22 prosent av japanerne at arrangementet bør gå av stabelen som planlagt.
Massivt press om å avlyse sommer-OL– Inntektene fra tv og sponsorer er rett og slett for høye. Det å bruke uttrykket «enestående» understreker hvor unike disse lekene kommer til å bli, sier professor Patrick Rishe ved Washington University i St. Louis til CNBC.
Det er nye smitteutbrudd i Japan og det er erklært unntakstilstand i Tokyo. Over 70 smittetilfeller kan kobles direkte til lekene.
Sponsorer trekker reklame
Over 60 japanske storselskaper har betalt nesten 30 milliarder kroner til den japanske arrangementskomiteen. Dette er en ny rekord, ifølge Wall Street Journal. Disse selskapene har markedsføringsrettigheter i Japan.
Telekomselskapet NTT hadde planlagt å vise frem utvidet virkelighetsteknologi til tilskuere. Asahi planla en global kampanje for ølmerket med samme navn.
I tillegg kommer 14 internasjonale sponsorer som blant annet Toyota og Panasonic. Den japanske bilprodusenten vil avstå fra å sende TV-reklame i Japan under sommer-OL.
– Dette er riktig beslutning. Du kan ha gjort klart gode reklamer, men det betyr ikke at de må vises. Folk kommer til å bry seg om viruset, hvor raskt det sprer seg og hva som skjer. Idrett vil være viktigst, men det er ikke det eneste som skjer, sier Ronald Goodstein, som er professor i markedsføring ved McDonough School of Business, til CNBC.
Toyotas konsernsjef Akio Toyoda vil ikke delta under den offisielle åpningsseremonien på fredag. En planlagt reklame som skulle feire idrett og fellesskap på tvers av landegrensene blir ikke vist.
– Gitt koronasituasjonen og hva som skjer i Japan for tiden har vi konkludert med at det ikke er riktig å vise denne reklamen, sier pressetalsperson Shiori Hashimoto til Nikkei.
De lokale OL-sponsorene NTT, Fujitsu og Asahi bekreftet på tirsdag at de ikke skal sende ledelsen til åpningsseremonien.
– Utøverne er ikke det viktigste
Frem til avslutningsseremonien den 8. august skal det produseres over 7000 timer med innhold fra OL. Budsjettet er overskredet og ligger allerede på 140 milliarder kroner, ifølge Reuters.
Sponsorer har betalt store beløp for å kunne være assosiert med lekene. 73 prosent av budsjettet til Den internasjonale olympiske komité (IOC) kommer fra tv-rettigheter.
– Utøverne er ikke det viktigste. Det er tv-sendingene, sier historiker David Wallechinsky, som er forfatter av boken «The Complete Book of the Olympics», til New York Times
Den internasjonale olympiske komité (IOC) og den amerikanske tv-kanalen NBC inngikk en avtale på 7,75 milliarder dollar (70 milliarder kroner) i 2014 som strekker seg til 2032.
– IOC er sannsynligvis den mest gjennomgripende sportsinfrastrukturen i verden og uten tvil den med minst ansvar. Det sier ikke så lite når vi også har en gruppe som hetet Fifa (Det internasjonale fotballforbundet), sier professor Jules Boykoff ved Pacific University, som har skrevet flere bøker om OL, til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.