Oliver North (74) blir USAs fremste talsmann for våpen, som ny leder for National Rifle Association (NRA). Det bekrefter avtroppende leder Wayne LaPierre mandag, og beskriver North som en «sann helt og frihetskjemper».

NRA regnes som USAs aller mektigste lobbyorganisasjon, og er kanskje den viktigste årsaken til de liberale våpenlovene i landet. Tross en rekke masseskytinger de siste årene, blant annet av skoleungdom, kjemper NRA innbitt og med hell mot innstramninger av våpenlovene.

NRA har stor innflytelse særlig i Det republikanske partiet, og sist uke holdt president Donald Trump en lang og flammende støttetale på NRAs kongress i Texas.

Dømt tre ganger

Oberstløytnant Oliver North ble verdenskjent for sin befatning med Iran-contras-skandalen på 1980-tallet, da våpensalg til Iran finansierte opprørsstyrken Contras i Nicaragua. En operasjon som var i strid med vedtak i Kongressen.

North innrømmet senere å ha løyet i en kongresshøring om affæren, og i 1989 ble han dømt til tre års fengsel, blant annet for å ulovlig ha mottatt penger, obstruksjon av Kongressens etterforskning og ødeleggelse av bevis.

Men med sterk støtte fra konservative organisasjoner som American Civil Liberties Union (ACLU) og skarpskodde advokater ble saken til slutt forkastet på grunn av juridiske spissfindigheter. Men hans karriere som yrkesmilitær var over.

Det var hele tiden sterk mistanke om at personer høyt oppe i Reagan-administrasjonen var de egentlige hjernene bak Iran-contras-affæren.

North har siden gjort et mislykket forsøk på å bli valgt inn i Kongressen. Men han er en favoritt blant mange på høyresiden Det republikanske partiet og har siden Iran-contras-skandalen livnært seg som forfatter, foredragsholder og mediepersonlighet, blant annet som fast bidragsyter på Fox News.(Vilkår)

Dette bør du se etter på boligvisning
Visste du at nesen er et av de beste verktøyene på boligvisning?
05:21
Publisert: