Resultatsesongen for tredje kvartal nærmer seg slutten. Land er i ferd med å legge frem økonomiske statistikker for sommermånedene. Siden kvartalet ble avsluttet har det vært betydelig uro ved de globale aksjemarkedene. Dette har fortsatt i november.

Historisk oljeprisnedgang

Oljeprisen har falt sammenhengende de siste 12 handelsdagene. Onsdag morgen er det en fortsatt nedgang i asiatisk handel. Nordsjøolje lå på 64,9 dollar fatet natt til onsdag – 21 dollar lavere enn ved inngangen til tredje kvartal i oktober. Amerikansk lettolje prises til 55 dollar.

Dette er det lengste sammenhengende oljeprisfallet i historien.

– Dette er som et bank run, sier analytiker Phil Flynn hos Price Futures Group i Chicago til Reuters.

Et «bank run», hvor et stort antall kunder vil ta ut sparepenger samtidig, kan skape alvorlige problemer for banker, selv om det utløses av falske rykter.

– Vi nærmer oss et punkt hvor det ikke dreier seg om det fundamentale, men en fullstendig priskollaps, sier Flynn.

Andre analytikere mener imidlertid å se bunnen. I morgentimene onsdag styrket oljeprisen seg svakt.

– Priskollapsen på tirsdag var forbløffende og en dramatisk vending i markedspsyken for den siste måneden. Oljeprisen kan fortsatt gå lavere, men det er nærmere bunnen, sier analysesjef Patrick DeHaan hos GasBuddy til Marketwatch.

Opec kuttet tirsdag prognosene for etterspørselen for 2019 – for fjerde måned på rad. Samtidig øker oljeproduksjonen fra kartellet til tross for amerikanske sanksjoner mot Opec-landet Iran. Opec økte produksjonen med i gjennomsnitt 126.000 fat dagen i oktober.

Et kvartal unna resesjon

Den japanske verdiskapingen falt med 1,3 prosent i tredje kvartal sammenlignet med i fjor, viser offisielle statistikker som kom onsdag morgen. Japan er verdens tredje største økonomi – bak USA og Kina. Flere naturkatastrofer i løpet av sommeren og lavere handel er blant årsakene.

Den japanske verdiskapingen falt med 1,3 prosent i tredje kvartal. Landet har verdens tredje største økonomi – bak USA og Kina.
Den japanske verdiskapingen falt med 1,3 prosent i tredje kvartal. Landet har verdens tredje største økonomi – bak USA og Kina. (Foto: Toru Hanai/Reuters/NTB Scanpix)

Den japanske eksporten falt i tredje kvartal med 7,1 prosent sammenlignet med fjoråret. Importen var 5,6 prosent lavere. Forbruket falt med 0,5 prosent og private investeringer med 0,9 prosent.

– Teknologieksporten til Asia har svekket seg siden i vår. Vi må være oppmerksomme på hvordan handelskonflikter og svakere vekst i Kina vil påvirke den japanske økonomien, sa Japans økonomiminister Toshimitsu Motegi ved fremleggelsen av kvartalsstatistikkene.

Capital Economics tror Japan klarer å unngå å havne i en resesjon og at aktiviteten vil ta seg opp i inneværende kvartal. En resesjon defineres av to kvartaler med nedgang i bruttonasjonalproduktet i to påfølgende kvartaler.

Omsetningsavgiften skal settes opp i 2019 og når dette har skjedd tidligere har det ført til en kjøpefest i forkant. Det samme ventes å skje neste år.

Innstramning og risikovegring

Det internasjonale pengefondet (IMF) skriver i en ny rapport at den globale økonomiske veksten kan bli svakere og at dette er noe markedene må ta innover seg. IMF advarer om at en raskere enn ventet innstramning i pengepolitikken i industriland kan føre til risikovegring.

«De globale forholdene endrer seg når vi ser på risikoparametere. Selv om vi fortsatt har et høyt vekstnivå, avtar den, sier IMF-direktør Jihad Azour til CNBC.

På toppen av dette kommer den amerikanske økonomien. Société Générale spår en resesjon i 2020 – året da USA skal velge en ny president.

– Det er allerede tegn på en svakere økonomi. Det lyser gult for boligmarkedet. Hvis næringslivet holder igjen litt neste år og det blir færre ansettelser vil forbrukerne merke det. Det er en ond syklus. Næringslivet holder igjen og forbrukerne gjør det samme inntil økonomien havner i en resesjon, sier sjeføkonom for USA, Stephen Gallagher, til Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har vunnet pris for dialektbruken. Men skjønner du hva Jonas Strand Gravli sier?
00:30
Publisert: