Antall oljerigger i produksjon i USA økte med 15 i forrige uke – til 831, ifølge den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes. Dette kom etter at antallet rigger falt de seks foregående ukene. Den amerikanske oljeproduksjonen er på et rekordhøyt nivå.

– Oversolgt marked

Nordsjøolje (brent spot) var nede på 51 dollar fatet juleaften i fjor. Mandag morgen har den stabilisert seg på 70,7 dollar fatet, som er det høyeste siden i første halvdel av november i fjor. Internasjonale finansinstitusjoner er i ferd med å justere prognosene for året.

– Jeg tror det er mer oppside å hente enn en nedside, sier leder for råvareanalyser hos den amerikanske finansinstitusjonen Citi Group, Edward Morse, til CNBC.

Årsaken er at betydelig produksjonskapasitet har forsvunnet fra Iran og Venezuela. Oljekartellet Opec har også klart å bli enige om å holde igjen og ikke øke produksjonen.

– Jeg mener markedet har vært oversolgt. Markedet er svært konstruktivt, det er stram og vi tror prisen kommer til å ligge på 70-tallet gjennom andre kvartal og inn i tredje kvartal, ifølge Morse.

Han sier det er stor usikkerhet og mange «variabler». USAs president Donald Trump er kanskje den største usikkerheten. Åtte importørland av iransk olje, de fleste i Asia, har fått midlertidig lov til å importere olje fra Iran. Trump har til 2. mai å bestemme seg for om disse fritakene vil forlenges.

Hvis de ikke gjør det kan oljeprisen få et nytt løft. Oljeprisen har lagt bak seg sin beste uke siden november 2017.

Lavere Opec-produksjon

Trump ønsker en betydelig lavere oljepris og en svakere dollar. Han har flere ganger lagt ut meldinger på lynmeldingstjenesten Twitter når oljeprisen har steget i løpet av kort tid – senest i slutten av mars.

I februar sendte han oljeprisen ned med tre prosent da nordsjøolje var på 63 dollar.

– Det kan være et Trump-tak på 70 dollar eller rundt der. Basert på det rent fundamentale, og at ingen rører noe, vil oljeprisen i andre halvår bli på 75 til 80 dollar, sier direktør Fereidun Fesharaki hos konsulentselskapet FGE til næringslivskanalen.

I en ny rapport fra FGE konkluderes det med at «markedet ser bra ut» og at overskuddslagrene av olje reduseres.

De 14 medlemslandene i Opec produserte i gjennomsnitt 30,23 millioner fat olje hver dag i mars. Dette er den laveste produksjonen på fire år, ifølge en rapport fra Platts.

– Dreier seg om penger

Venezuela sørget for den største nedgangen. Foruten de amerikanske sanksjonene som Iran, bekymrer situasjonen i Libya. Over 20 mennesker er drept siden en libysk opprørsgeneral begynte å angripe forsteder til den libyske hovedstaden Tripoli sist torsdag.

– Jeg tror ikke ideologi spiller en virkelig rolle i konflikten. Dette dreier seg om penger – om det er olje eller tilgang til utenlandsk valuta, sier analytiker Riccardo Fabiani hos Energy Aspects til Al Jazeera.

FN ber partene om en våpenhvile. USAs utenriksminister ba søndag om en umiddelbar stans i militsoffensiven.

– Situasjonen kan bli langt alvorligere sør for Tripoli, sier analytiker Wolfram Lacher hos tenketanken German Institute for International and Security Affairs til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.