Oljefondet har store aksjeposter i flere av selskaper som har tjent penger på boligbygging i London, og som senere har fått prosjektene stemplet som brannfeller. Nå har overlevende og etterlatte etter brannen i Grenfell Tower i London sendt brev til Oljefondets sjef Nicolai Tangen, melder The Times søndag kveld.

Ifølge den britiske avisen skal oljefondets aksjeposter i flere av de berørte eiendomsselskapene utgjøre en verdi på 5,7 milliarder pund, eller 68,2 milliarder kroner.

I et brev fra tragediens ofrene bes derfor oljefondssjef Nicolai Tangen om å utnytte sin posisjon som storaksjonær til å presse disse selskapene. Eller alternativt: Å selge Oljefondets aksjer.

Bes om å legge press

I 2017 sto en boligblokk på 24 etasjer i full brann i London. Brannen spredte seg uhyre raskt, og hele 72 personer mistet livet i det som omtales som Grenfell-tragedien. Ifølge Financial Times skal årsaken til den raske spredningen ha vært at blokken var dekket med en brannfarlig kledning.

Også NRK har tidligere omtalt en sammenheng mellom brannen og brannfarlige materialer:

– Både kledningen og isolasjonen på den 24 etasjer høye boligblokka «strøk på alle sikkerhetstester», sa politiet på en pressekonferanse etter brannen, omtalt av NRK i 2018.

I kjølvannet av den tragiske brannen reiste det seg en bekymring om hvorvidt det finnes flere brannfarlige boliger i Storbritannia.

Ifølge brevet fra ofrene og leietagerne har den påfølgende etterforskningen av tragedien «avslørt en brannsikkerhetskrise i hele Storbritannia». Videre i brevet anslås det at denne krisen har ført til at minst tre millioner leietagere nå bor i brannfarlige leiligheter, de ikke kan selge.

Videre skriver Financial Times at etterforskningen etter brannen fortsatt pågår, og ettersom kledningen pekes på som årsak til det tragiske utfallet har selskapene Kingspan, Arconic og Saint-Gobain vært under søkelyset. Disse tre selskapene var nemlig involvert i produksjonen av materialene som ble brukt på Grenfell Tower. Ifølge Financial Times er Norges Bank Investment Management (Nbim), som forvalter Oljefondet, en betydelig aksjonær i de tre selskapene som er under spesielt søkelys, og har eierandeler i dem til en verdi på omkring 1,5 milliarder pund, eller 18 milliarder kroner, til sammen. Dette tilsvarer eierandeler på mellom to og 4,5 prosent av de aktuelle selskapene.

Noen av Storbritannias største eiendomsutviklere har også vært involvert i det som omtales som en bygningskrise. Ifølge Financial Times har Oljefondet investeringer i følgende britiske eiendomsutviklingsselskaper: Barratt Developments, Bellway, Berkeley, Crest Nicholson, Persimmon, Taylor Wimpey og Vistry, samt den australske utvikleren LendLease, som har en rekke store britiske prosjekter.

Nicolai Tangen og Oljefondet bes om å legge press på totalt 11 selskaper. Enten må de presse selskapene til å få orden på brannsikkerhetsdefektene i bygningene og kompensere ofrene for Grenfell-tragedien. Klarer de ikke det, bes Oljefondet om å avhende sine eierandeler i disse selskapene.

DN har ikke lyktes med å få en kommentar fra Nbim søndag kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.