Finansdepartementet skriver i en pressemelding at det har bedt Norges Bank om å umiddelbart fryse alle investeringene Oljefondet har i Russland. Banken er også bedt om å utarbeide en plan for å selge fondet helt ut av det russiske markedet. Planen skal blir oversendt Finansdepartementet innen 15. mars, altså om to uker.

Dersom situasjonen endres vesentlig kan fristen bli kortere, heter det i brevet.

– Denne beslutningen er et tydelig signal til det russiske lederskapet. Vi fordømmer på det sterkeste det alvorlige bruddet på folkeretten som Russland nå begår, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Nedsalget må skje innenfor gjeldende sanksjoner, heter det i brevet fra Finansdepartementet. Russiske myndigheter varslet tidligere i dag om et forbud mot å selge aksjer på Moskva-børsen, og de fleste finansielle markeder har vært stengt i Russland mandag. Det vil derfor ifølge departementet kunne ta tid å gjennomføre nedsalget.

– Det er viktig for legitimiteten til både Norge og fondet at vi sammen med verdenssamfunnet markerer et tydelig standpunkt ved å trekke sparepengene våre ut av det russiske markedet, sier Vedum.

Kraftfulle sanksjoner

Både EU, USA og andre Vestlige land har reagert kraftfullt på den russiske invasjonen av Ukraina, og ble enige på lørdag om å innføre økonomiske sanksjoner mot Russland, deriblant utestengelse for en rekke russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Sanksjonene førte til at den russiske rubelen svekket seg kraftig mot utenlandske valutaer ved åpning mandag. Den russiske sentralbanken vedtok samtidig å mer enn doble styringsrenten til 20 prosent, med umiddelbar virkning, for å forsvare valutakursen.

Oljefondet eide ved inngangen av året finansielle eiendeler tilsvarende rundt 25 milliarder kroner, og utgjør derfor en liten del av fondets totale markedsverdi, som i skrivende stund er på 11.650 milliarder kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.