– Per 31. desember 2015 hadde vi investert 4,2 milliarder kroner i LafargeHolcim. Vi er kjent med at det nå har kommet en anklage mot selskapet, men vi kommentere dessverre ikke enkeltinvesteringer eller enkeltselskaper, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Oljefondet til VG.

Anklage til domstol i Paris

Franske Lafarge ble verdens største sementselskap da det slo seg sammen med sveitsiske Holcim i 2014, med blant annet Statens pensjonsfond utland – det såkalte Oljefondet – på eiersiden. Lafarges datterselskap Lafarge Cement Syria drev frem til 19. september 2014 en sementfabrikk nord i Syria, da tok IS kontrollen over fabrikkområdet og all aktivitet ble stanset.

Organisasjonene Sherpa og European Centre for Human Rights har sammen med elleve tidligere Lafarge-ansatte fra Syria levert anklagen om IS-tilknytning til en domstol i Paris, skriver avisen.

– Vil kunne være problematisk

Den franske storavisen Le Monde har tidligere skrevet at brev sendt av Lafarge-ledere i Syria avdekker at selskapet betalte skatter til ekstremistgruppen slik at produksjonen kunne fortsette fra 2013 og frem til IS-overtagelsen året etter.

– Med forbehold om at jeg ikke kan vurdere om anklagene stemmer, så vil det kunne være problematisk dersom et selskap vi har investeringer i, har betalt penger til IS for å kunne opprettholde driften, sier fagsjef Aslak Skancke i Oljefondets etikkråd.(Vilkår)