– Et utenlandsk skip som smuglet en million liter med drivstoff ved øya Larak i Persiabukten er blitt stoppet, melder iransk statlig tv ifølge Reuters. Videre sier kanalen at skipet ble tatt i arrest på søndag.

Ifølge nyhetsbyrået AP, som referer til iransk tv, består mannskapet av tolv utenlandske statsborgere. Tankskipet skal ha vært i ferd med å smugle iransk olje til en ukjent mottager.

Hormuzstredet forbinder Omanbukta med Persiabukten. Iran ligger nord i stredet.
Hormuzstredet forbinder Omanbukta med Persiabukten. Iran ligger nord i stredet. (Foto: Wikipedia)

Oljeprisbyks

Oljeprisen steg over ett prosent etter meldingen. Et fat nordsjøolje ble handlet til 64,2 dollar fatet like etter klokken to torsdag.

– Det store spørsmålet er om man tror dette vil påvirke de fysiske tilbudet av olje. Så langt er det ikke noe som indikerer at vi vil komme dit. At oljeprisen stiger en halv dollar på nyheten er ikke voldsomt, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

En eventuell eskalering av konflikten kan imidlertid gi et byks for oljeprisen.

– Dersom sannsynligheten øker kraftig for mindre transport gjennom Hormuzstredet, vil oljeprisen øke kraftig, men vi er ikke der enda, sier Martinsen.

Det har vært økende uro i regionen den siste tiden. Det har vært flere hendelser i området, og det har blant annet kommet meldinger om at Den iranske Revolusjonsgarden skal ha forsøkt å stoppe en britisk oljetanker i Persiabukten. Hendelsene underbygger frykten for at en væpnet konflikt skal bryte ut.

Ukjent skip

Iranske medier har ikke identifisert hvilket skip det er snakk om eller hvor mannskapet er fra.

AP skriver at den Panama-registrerte oljetankeren MT Riah, forsvant natt til søndag. Riah mistet kontakten med omverdenen nær øya Qeshm, der Revolusjonsgarden har en base.

Onsdag uttalte en talsperson for iransk utenriksdepartement at landet hadde bistått et skip som hadde problemer, skriver nyhetsbyrået.

– Skipet Iran slepte, etter å ha mottatt et nødanrop, ble senere tatt i arrest etter en avgjørelse fra domstolen etter at vi fant ut at den smuglet drivstoff, sier Revolusjonsgarden i en uttalelse, skriver Reuters.

Den iranske Revolusjonsgarden, som ledes av general Hossein Salami (bildet), har tatt en utenlandsk oljetanker i arrest. Tankskipet skal ha vært i ferd med å smugle 1 million liter iransk olje til en ukjent mottager.
Den iranske Revolusjonsgarden, som ledes av general Hossein Salami (bildet), har tatt en utenlandsk oljetanker i arrest. Tankskipet skal ha vært i ferd med å smugle 1 million liter iransk olje til en ukjent mottager. (Foto: Vahid Salemi/AP)

Spent situasjon

Det har vært flere hendelser mot tankere den siste tiden, noe som gjenspeiler spenningen mellom USA og Iran. USA trakk seg fra atomavtalen i 2015, og uroen har økt siden det. USA har i ettertid innført sanksjoner mot Iran, som inkluderer sanksjoner mot landets oljeeksport.

Iran har den siste tiden økt sin produksjon av uran, og overstiger nå rammene fra atomavtalen, skriver AP. USA har sendt flere soldater og fly til regionen, ifølge CNN (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.