– Dette er et Opec-møte det er knyttet forventninger til. Vi tror det kommer en eller annen form for justering, sier Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets.

I klartekst betyr det produksjonskutt, og sannsynligvis høyere oljepriser. DNB Markets fastholder sine prognoser om en oljepris på 75 dollar fatet for nordsjøolje i 2019, altså 12 dollar mer enn tirsdag.

Helge Andre Martinsen, analytiker olje i DNB Markets.
Helge Andre Martinsen, analytiker olje i DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

Trump-drevet oljepris

Oljeprisen har gått gjennom litt av en berg-og-dalbane denne høsten. Oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto mener mye av svingningene skyldes USAs president Donald Trump.

– Det er ingen tvil om at Trump og hans tvitring har vært veldig viktig for svingningene de siste månedene. Markedene reagerer raskt, sier Wiggen.

Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto.
Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Trump har utover høsten stadig klaget på den høye oljeprisen, og han har angrepet Opec og Saudi-Arabia for å holde den kunstig høy.

Wiggen mener Trump tidligere i år var en hovedforklaring på den høye oljeprisen, med kanselleringen av atomavtalen med Iran og løfter om knallharde sanksjoner på eksport av olje fra Iran.

Men prisen falt da det viste seg at disse sanksjonene nærmest ble undergravet av USA selv, som ga unntak for å eksportere til åtte av Irans viktigste eksportmarkeder. Trump oppnådde dermed lavere pris, men i mindre grad å straffe Iran.

– Trump har i høst hatt suksess med å presse oljeprisen ned. Blant annet fordi det er en oppfatning i markedet om at Trump har et pressmiddel mot Saudi-Arabia etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi, sier Wiggen.

Stemningen snudde på G20

Men den siste uken opp mot Opec-møte har stemningen i markedet snudd, og prisene har steget. Både Wiggen og Martinsen peker på G20-toppmøtet forrige helg.

USA og Kina ble her enig om å utsette opptrappingen av handelskrigen og nye toller med 90 dager, og fortsette handelsforhandlingene. For markedet var det et klart positivt signal om at handelskrigen kan avblåses, noe som vil være positivt for verdensøkonomien og gi mer etterspørsel etter olje, som igjen driver prisene opp.

Tirsdag var det imidlertid mer tvil om hvorvidt det kommer en handelsavtale mellom Kina og USA.

Avlyste Putin-møte

Det har vært mye frem og tilbake om Opec og Russland igjen vil bli enige om en avtale om produksjonskutt på Opec-møtet. Det er ikke lenge siden Russland nesten kategorisk avviste dette, og Putin slo fast at en oljepris på 60 dollar fatet er bærekraftig.

Men pipen har fått en annen lyd nå, spesielt etter det hjertelige møtet mellom Putin og den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i Buenos Aires. Wiggen mener at Trumps avlyste møte med Putin under G20 bidro til dette.

– Paradoksalt nok kan Trumps avlysning av møtet ha gjort at Opec og Russland fant tonen igjen, og har sendt opp oljeprisen, sier Wiggen.

Andre faktorer som har bidratt til å sende oljeprisen opp er kutt i produksjonen i Alberta i Canada, på grunn av dårlig transportkapasitet.

På sikt er det også ventet at sanksjonene mot Iran blir mer effektive, når unntakene fra å kjøpe iransk olje etter alt å dømme gradvis fjernes på nyåret. Produksjonen i Venezuela faller også stadig på grunn av krise og vanstyre.

Tror på 75–80 dollar fatet

De tre store oljeprodusentene – USA, Saudi-Arabia og Russland – har de siste årene økt oljeproduksjonen kraftig. Det gjelder særlig USA, der skiferoljerevolusjonen på kort tid har gjort USA til verdens største produsent.

Veksten i verdensøkonomien, og ikke minst økt etterspørsel fra land som Kina og India, har bidratt til å holde prisene høye.

– Vi ser nå tegn til at verdensøkonomien er mer sårbar, sier Helgesen i DNB Markets.

Både DNB Markets og Pareto tror derfor på en enighet mellom Opec, Russland og muligens andre land på torsdagens Opec-møte. De fleste analytikerne ser for seg kutt på i størrelsesorden 1-1,5 millioner fat per dag, med noe sprikende anslag når det gjelder tidsrom.

DNB Markets står altså på 75 dollar fatet neste år. Pareto anslår en pris på 80 dollar fatet i 2019, gitt at de ventede kuttene kommer i øvre lag av anslagene, og at det ikke blir krise i verdensøkonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fem grunner til ikke å bli gründer
01:17
Publisert: