Ekstremværet Michael blir kraftigere for hver time som går som følge av det varme vannet i Mexicogolfen. Tirsdag ble orkanen oppgradert til kategori 3 etter at den noen timer tidligere var blitt oppgradert til kategori 2.

Uværet er ventet å treffe land i nærheten av Panama City Beach nordvest i Florida midt på dagen onsdag lokal tid. Kystområdet er spredt befolket og består av en rekke fiskelandsbyer og hvite sandstrender.

Folk i kystområdene må være forberedt på å bli truffet av vind med en gjennomsnittlig hastighet på nesten 50 meter per sekund. Det er også ventet store oversvømmelser som følge av en kraftig stormflo som vil kunne gi 3–4 meter høye «vegger med vann». I tillegg er det meldt store mengder nedbør.

Blir hjemme

I den svært utsatte byen Apalachiola med 2.500 innbyggerne har Sally Crown bestemt seg for å gå hjem og vente på uværet sammen med sine to hunder.

– Vi har vært gjennom dette før. Dette kan bli virkelig ille og alvorlig. Men min erfaring er at det alltid blir blåst ut av proporsjoner, sier hun.

Andre har valgt å følge myndighetenes anbefaling om å evakuere.

– Vi vet ikke om den kommer til å blåse vekk huset vårt, sier Jason McDonald fra Panama City, som sammen med kona og barna på 5 og 7 år har kjørt nordover til delstaten Alabama.

– Vi vil få dem unna, sier McDonald om barna.

Unntakstilstand

Folk langs kysten har forsøkt å beskytte boligene sine så godt de kan ved hjelp av sandsekker og barrikader.

Det er erklært unntakstilstand i 35 kommuner fra Big Bend til Tampa Bay i Florida. I nabodelstaten Alabama har guvernør Kay Ivey erklært unntakstilstand i alle områder.

Enkelte tjenestemenn er imidlertid bekymret for at mange vil la være å evakuere.

– Jeg ser ikke den trafikkmengden på veiene som jeg ville ventet når det er blitt oppfordret til evakuering av 75 prosent av fylket, sier sheriff Tommy Ford i Bay County.

Aja Kemp (36) er blant dem som planlegger å bli værende i hjemmet sitt i Crawfordville. Hun mener det koster for mye penger å evakuere. I fjor fikk familien en regning på over 800 dollar (knapt 7.000 kroner) da hun og familien flyktet fra orkanen Irma.

– Jeg kan bare ikke få meg til å bruke så mye penger. Vi har forsyninger som vil vare en uke. Massevis av vann. Jeg har sørget for at vi har rene klær. Vi har bundet fast alt, sier hun.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Området har vært ingenmannsland siden 1986
Nå satses det for fullt. - Vi tror denne dagen vil åpne en ny epoke.
01:16
Publisert: