– Folk er nervøse og forbereder seg på det verste. Butikker er tomme for vann og andre nødvendigheter. Det er også flere bensinstasjoner som er tomme for drivstoff, sier Egenes til NTB.

Floridas guvernør Rick Scott har satt nasjonalgarden i beredskap og erklært unntakstilstand i hele delstaten. Tirsdag kom det oppfordringer fra lokale myndigheter i Florida Keys helt sør i delstaten og på karibiske øyer om å evakuere.

– Det er viktig for folk i Florida å følge med på denne svært farlige orkanen. Ikke sitt og vent – forbered dere nå, sa Scott i en pressebrifing natt til onsdag ifølge Miami Herald.

Irma er ventet å ramme Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba før den kan nå Florida i løpet av helgen. Hvis orkanen fortsetter i samme spor som prognosene tilsier, kan den nå fram til Floridastredet. Der er sjøtemperaturen så høy at den allerede intense orkanen kan forverres ytterligere. Vindstyrken kan da nå opp i 100 meter i sekundet.

– Køer overalt

– Det er køer overalt og folk er stresset, sier Egenes, som har sett flere kollisjoner på veiene i Tampa det siste døgnet.

Egenes tror reaksjonen i Florida skyldes de enorme skadene etter ekstremværet Harvey, som rammet delstatene Texas og Louisiana.

– Vi kommer til å merke denne orkanen – det er ingen tvil om det akkurat nå, sier orkanforsker Brian McNoldy ved universitetet i Miami.

– Det eneste spørsmålet er hvor ille det blir og hvor det blir, sier han.

Kraftigste siden 2005

Det er utstedt orkanvarsel for Antigua og Barbuda, Anguilla, Montserrat, Saint Kitts og Nevis, Saint Martin, Saba, St. Eustatius, St. Maarten og St. Barts, Puerto Rico, samt De amerikanske Jomfruøyer og De britiske Jomfruøyer.

I tillegg er det sendt ut obs-varsel for Turks- og Caicosøyene, Guadeloupe, deler av Bahamas, samt Haiti og Den dominikanske republikk.

Orkanens øye er ventet å passere om lag 80 kilometer fra Puerto Rico onsdag kveld. Der har guvernøren slått alarm og satt nasjonalgarden i beredskap.

Irma er den kraftigste atlantiske orkanen siden Rita i 2005.

Ny orkan kommer

Før Irma i det hele tatt har gjort noen skader, har det tropiske uværet Jose allerede blitt dannet lenger øst for Irma.

Jose lå tirsdag om lag 2.420 kilometer øst for De små Antiller med en vindhastighet på 18 meter i sekundet. Jose flytter seg nå nordvest med en hastighet på 20 kilometer i timen og er ventet å bli omdannet til orkan innen fredag.(Vilkår)