Det er kun ti dager siden orkanen Harvey la deler av Houston og kystområdene i Texas under vann. Nesten en fjerdedel av den amerikanske raffinerikapasiteten ble innstilt og fortsatt mangler flere titusen mennesker tilgang til ferskvann.

Dette vil være første gang siden 1964 at USA rammes av to orkaner med en styrkegrad på tre eller høyere på så kort mellomrom.

– Potensielt katastrofal

Orkanen Irma har en styrkegrad på fem på orkanskalaen Saffir Simpson. Sent tirsdag kveld lokal tid hadde den vindstyrker på 300 kilometer i timen. Den vil ramme Puerto Rico og Antigua i løpet av de neste timene og sannsynligvis ramme Cuba sent fredag kveld.

«Dette er en ekstremt farlig orkan og potensielt katastrofal», sier National Weather Service i en oppdatering.

U.S. National Hurricane Center har laget flere prognoser som viser hvor orkanen kan slå inn. Det verste scenarioet er at den vil ramme storbyen Miami med seks millioner mennesker – og en av de viktigste reiselivsdestinasjonene i USA.

– Irma er en type orkan hvor tusenvis av menneskeliv kan gå tapt. Dette vil ikke være en sakte storm tilsvarende Harvey. Dette er gudsalvorlig, virkelig orkan, sier Chuck Watson hos selskapet Enki Research, som har spesialisert seg på å utvikle ulike modeller for orkaner, til Bloomberg.

Store ødeleggelser

Kun tre orkaner med styrkegrad fem har nådd det amerikanske fastlandet. Den siste var orkanen Andrew som førte til store ødeleggelser i Florida i 1992 og 65 dødsfall. De materielle ødeleggelsene var på 26,5 milliarder dollar.

I 1926 rammet en orkan med styrkegrad fire Miami. Hvis en tilsvarende orkan vil ramme nå kan de materielle ødeleggelsene havne på mellom 125 og 130 milliarder dollar, ifølge en rapport fra Barclays.

I dette beløpet inngår kun forsikringsskader. I tillegg kommer potensielle ødeleggelser som ikke er forsikret.

Watson hos Enki Research mener at ødeleggelsene kan komme opp i over 200 milliarder dollar hvis den slår inn over Florida. Dette vil være den dyreste naturkatastrofen i amerikansk historie.

Guvernør Greg Abbott i Texas sa på søndag at orkanen Harvey kan komme til å koste mellom 150 og 180 milliarder dollar etter at den forårsaket skader på rundt 200.000 boliger og nesten en million biler.

– Farligere enn Harvey

Puerto Rico forbereder seg på at orkanen skal ramme når som helst.

– Den er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sa guvernør Ricardo Rossello sent tirsdag kveld.

De amerikanske børsene falt på tirsdag i forkant av den siste orkanen. Cruiseskipsoperatørene Royal Caribbean og Carnival falt med over fire prosent. Foreløpig har det ikke vært noen kanselleringer.

Forsikringsselskaper falt kraftig. Universal Insurance Holdings, som selger boligforsikring i Florida, falt med nesten 15 prosent på tirsdag ved New York-børsen.

Florida er verdens nest største produsent av appelsiner til juiceproduksjon. Kontrakter på appelsiner med levering i november steg med 6,2 prosent på tirsdag. Det er frykt for at orkanen skal føre til store ødeleggelser.

– Vår største bekymring er sitrustrær i Florida. Frukten er store nok til at de kan falle av trærne, sier Joel Widenor hos Commodity Weather Group til Bloomberg.(Vilkår)

Nå kan du operere inn nøkkel og boardingkort i huden
IFA-messen i Berlin huser alle de store elektronikkprodusentene. Men små oppstartsbedrifter får også vise seg fram i en egen utstilling kalt IFA Next.
01:01
Publisert: