Orkanen Dorian forårsaker nå så store oversvømmelser i Bahamas at folk bes ha med seg flyteutstyr og hammer, så de kan slå seg ut av loftet, om nødvendig. Med stormflo på mellom 5,5 meter og 7 meter er det all grunn til å komme seg opp i høyden. Redningsmannskapene kan ikke nå ut ennå.

Veier i Freeport på Grand Bahamas i Bahamas var oversvømt mandag mens vind og regne fremdeles herjet i kjølvannet av orkanen Dorians ferd øya. Til og med redningsmannskaper ble tvunget til å søke dekning.
Veier i Freeport på Grand Bahamas i Bahamas var oversvømt mandag mens vind og regne fremdeles herjet i kjølvannet av orkanen Dorians ferd øya. Til og med redningsmannskaper ble tvunget til å søke dekning. (Foto: Tim Allen / AP / NTB scanpix)

– Dorian er bekreftet å ha tatt livet av minst fem personer i Bahamas. Vi er midt i en historisk tragedie, sa statsminister Hubert Minnis på en pressekonferanse mandag.

Minst 21 personer er skadd og evakuert med helikopter.

Kuttet hull i taket

Fordi alle har måttet søke dekning, og infrastrukturen i landet er nede, er det ingen full oversikt ennå, men myndighetene sier de har mottatt «overveldende mange» telefonsamtaler fra folk i oversvømte boliger. Vannet flommer inn, og folk rømmer oppover i huset. En radiostasjon har rapportert inn mer enn 2.000 oppringinger, inkludert en melding om en fem måneder gammel baby strandet på et tak og en melding om en bestemor som kuttet hull i hustaket for å komme seg ut med sine seks barnebarn, mens flomvannet steg innendørs.

Politisjef Samuel Butler ber folk innstendig om å beholde roen, kontakte hjelp, dele sine koordinater og akseptere at redningsmannskaper må vente til værforholdene tillater å rykke ut.

– Vi kan rett og slett ikke hente dere, sier han i et intervju på radiokanalen ZNS.

Aldri skjedd før

Mens orkanens vindstyrke langsomt avtar noe, begynner de massive ødeleggelsene å vises, etter at alle på de berørte øyene har måttet holde seg inne mens ekstremværet herjet søndag og mandag.

Statsminister Minnis påpekte at landet er i en helt ekstrem situasjon det aldri har opplevd eller vært i nærheten av før.

Dorian traff først land i Elbow Cay på øygruppa Abacos søndag ettermiddag. Deretter beveget orkanen seg vest til Grand Bahama og ble nærmeste stående stille mens den harvet opp landskap og bebygning og vannstanden hevet seg.

Så mange som 13.000 bolighus kan ha fått skader eller er blitt helt ødelagt under orkanen Dorians herjing, ifølge anslag fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.