Irma er allerede den kraftigste orkanen som noensinne har vært registrert i Atlanterhavet. Om den stort sett går over åpent hav framover, vil den til helgen trolig rase innover Florida med knusende kraft, fortsatt som en kategori 5-orkan.

Guvernøren i Florida har erklært katastrofetilstand, mens 150.000 innbyggere i deler av Miami og den lange øykjeden Florida Keys har fått ordre om å evakuere. Alle hovedveiene nordover er tette av biler, mens folk i Sør-Florida hamstrer mat og utstyr.

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tenker på hva som skjedde for to uker siden, sier orkanforskeren Brian McNoldy, med henvisning til situasjonen i Texas etter orkanen Harvey.

Flere øyer rasert

Siden Irma først fikk landkjenning i Barbuda onsdag morgen, har den rasert den fransk-nederlandske øya St.-Martin/Sint Maarten, den franske øya St.-Barthélemy og den britiske kolonien Anguilla. De små nederlandske besittelsene Sint Eustatius og Saba er også rammet.

– Det er absolutt ødeleggelse. Øya står så å si under vann. Slik det ser ut nå, er Barbuda knapt beboelig, sier Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne.

Etter å ha fløyet over Barbuda, anslår han overfor BBC at halvparten av øyas befolkning er hjemløse, og at gjenoppbyggingen vil koste rundt 100 millioner dollar. Ett barn omkom på øya da en familie forsøkte å komme seg i sikkerhet.

Både den franske og den nederlandske delen av St.-Martin er svært hardt rammet.

– Det er en enorm katastrofe. 95 prosent av øya er ødelagt, sier den lokale franske tjenestemannen Daniel Gibbs. Fire av den franske delens mest solide bygg er sterkt skadd.

Antall døde på St.-Martin er nedjustert fra åtte til fire, men innenriksminister Gérard Collomb frykter at dødstallet kan stige etter hvert som redningsmannskaper gjennomsøker de orkanherjede områdene.

Flyplassen sterkt skadd

Et videoopptak gjort fra et helikopter fra den nederlandske marinen, bekrefter at det er store ødeleggelser også i den nederlandske delen, Sint Maarten.

Hoteller langs kysten har fått revet av deler taket, palmetrær er ribbet for blader, dyre båter er skjøvet inn i en svært haug i marinaen, konteinere ligger strødd som leketøy, og biler flyter i oversvømte gater.

Den berømte internasjonale flyplassen der flyene lander rett over badestranda, er stengt. Taket er blåst av den moderne terminalen, og rullebanen ligger under tonnevis av sand.

Både Frankrike, Storbritannia og Nederland har sendt krigsskip og fly med forsyninger, og president Emmanuel Macron planlegger å besøke øyene som er rammet, så snart været tillater det.

Hundretusener uten strøm

Orkanen feide langs nordkysten av Den dominikanske republikk og Puerto Rico, men begge land slapp unna det verste. Likevel er over halvparten av Puerto Rico, hvor det bor over 3 millioner mennesker, uten strøm, og den ventes ikke tilbake på flere dager.

Irma var torsdag på vei langs Bahamas og Cubas nordkyst. Cubanske myndigheter har for sikkerhets skyld evakuert 36.000 utenlandske turister fra feriesteder som Cayo Coco og Guardalavaca og fraktet dem til hoteller lenger sør, mens cubanske ferierende er sendt hjem.

– Kan bli USAs dyreste

Irma ventes å treffe den amerikanske delstaten Florida i helgen. Befolkningen i full gang med å spikre plater på vinduer og hamstre forsyninger, om de ikke er på vei nordover i bil. Svært mange har ikke forsikring på boligene sine.

Miami Beach og Key West er blant områdene hvor folk har fått beskjed om å forlate hjemmene sine, skriver avisa Miami Herald. Også i Georgia har folk fått ordre om å evakuere kystområdene.

Texas og Louisiana ble for to uker siden rammet av orkanen Harvey, som forårsaket enorme nedbørsmengder og flom. Myndighetene i Texas har anslått at gjenoppbyggingen kan koste opptil 180 milliarder dollar – 1.400 milliarder kroner.(Vilkår)

Orkanen Irma jevnet øyen Barbuda, nå forbereder Miami seg på det verste
Irma, den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet, har kostet menneskeliv og massive ødeleggelser på de karibiske øyene Saint-Martin og Barbuda. Fredag kommer den til Florida.
01:01
Publisert: