En "potensiell katastrofal" orkan kalt "Irma" er på vei mot de nordøstlige karibiske øyene Antiqua, Jomfruøyene og Puerto Rico onsdag - før det er ventet at den går mot Florida inn mot helgen.

Myndighetene på Puerto Rico, der det bor 3,5 millioner mennesker, frykter bølger på opp mot 7 meter og at det kan bli flom og ras. Prognoser tilsier opptil 310 millimeter med regn. Folk bosatt i utsatte områder blir evakuert.

Irma er den kraftigste atlantiske orkanen siden Rita i 2005.

Kan gi store ødeleggelser

Orkanen som av det nasjonale orkan-senteret har blitt gradert til nivå fem, har vinder med en fart på 180 miles i timen, skriver CNN.com tirsdag kveld.

Flyplassen på Antigua er stengt og flyplassledelsen ber besøkende og fastboende om å ta vare på seg selv.

– Måtte Gud beskytte oss alle, heter det i en uttalelse.

På de karibiske øyene har det blitt satt igang et massivt arbeid for å sikre liv og eiendom.

« Vi ser stormen samle opp krefter til noe som kan bli livstruende. Det blir veldig sterke regnskyll i tillegg til kraftige vinder på de nordøstlige karibiske øyene, sier Michael Brennan ved Orkansenteret (NHC), ifølge CNN.com.

Senteret advarer mot at vannstanden kan heves til mellom 210 og 335 centimeter over normalt nivå.

Mot Florida

Datamodeller viser at stormsystemet vil gå mot den Dominikanske Republic, Haiti og Cuba fredag og lørdag, og den sannsynligvis dreier nord mot Florida mot helgen.

Myndighetene sier de vil evakuere turister fra Florida Keys onsdag, og at evakueringen av innbyggerne vil komme like etter. Det er blitt erklært unntakstilstand av myndighetene i Florida. Guvernør Rick Scott har beordret 7000 soldater fra Nasjonalgarden om å møte fredag morgen for å hjelpe til med forberedelsene mot stormen.

Irma kommer kun en uke etter orkanen Harvey gjorde massive ødeleggelser i Texas. (Vilkår)

Nå kan du operere inn nøkkel og boardingkort i huden
IFA-messen i Berlin huser alle de store elektronikkprodusentene. Men små oppstartsbedrifter får også vise seg fram i en egen utstilling kalt IFA Next.
01:01
Publisert: