– Det er veldig skremmende og veldig mørkt over store deler av øya. Det er fryktelig, fryktelig skummelt, sier Garfield Burford, som er leder av ABS Tv og Radio på øya Antigua, til Reuters.com. Han har, forskanset seg sammen med rundt tusen andre øyboere på tilfluktsrom som forhåpentlig vil gi dem nok beskyttelse fra orkanen. Strømmen er borte og vinden har revet av flere tak.

Sterkeste noensinne

Ifølge NHC – det amerikanske orkansenteret – er styrken på orkanen Irma den sterkeste noen gang målt. Med en vindstyrke opp mot 295 kilometer i timen er orkanen på vei mot sørlige deler av Florida tidlig onsdag, men kursen skifter stadig.

Orkanen er på vei fra Barbuda mot øya St. Martin øst for Puerto Rico. Fortsetter farten, kan den nå Florida lørdag.

Værmeldingene anslår at stormen kan øke vannstanden med opp mot seks meter på den populære ferieøya Turks and Caicos, og at opptil 50 centimeter regn kan treffe deler av Bahamas, Turks og Caicos og Cuba, ifølge Miamiherald.com.

Får kraft fra varmt havvann

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som temperaturen på jorda stiger. I løpet av de siste hundre årene har gjennomsnittstemperaturen steget omtrent 1 grad, hovedsakelig som følge av menneskeskapte utslipp av klimagasser.

Aldri sett lignende

Guvernør Ricardo Rossello på Puerto Rico oppfordrer innbyggerne sterkt til å søke tilflukt i et av 460 tilfluktsrom i forkant av stormen og har bedt politiet og Nasjongsgalgarden om å starte evakuering i områder som vil bli rammet av oversvømmelse.

– Dette er noe vi aldri har sett før, sa Rossello, ifølge Reuters.com.

Et kraftselskap på Puerto Rico frykter at enkelte områder kan bli strømløse i uker eller måneder etter Irmas herjinger. Orkanens øye ventes å passere drøye 80 kilometer fra øya onsdag kveld.

USAs president Donald Trump har erklært katastrofetilstand i Puerto Rico, De amerikanske Jomfruøyer og Florida. Orkanen vil kunne treffe Florida i helgen.

Bedt om å flytte

Myndighetene i Florida Keys, sør i Florida, startet frivillig evakuering av turister og besøkende tidlig onsdag morgen, og beordret samtidig at alle skolene skulle stenges.

Innbyggere sør i Florida hamstrer plater til å sette foran vinduene.
Innbyggere sør i Florida hamstrer plater til å sette foran vinduene. (Foto: Marta Lavandier/AP/NTB Scanpix)

Innbyggerne på de svært lavtliggende områdene Miami-Dade County ble bedt om å flytte seg til høyereliggende områder for å beskytte seg mot flom fra stormen som først er ventet lørdag i Florida. Det er allerede lange køer ved bensinstasjonene sør i Florida, og innbyggerne hamstrer plater til å sette foran dører og vinduer samt vann.(Vilkår)