Nærmere fem millioner kroner er underslått eller på annen måte misligholdt, skriver Bistandsaktuelt. Saken er den største misligholdssaken relatert til norsk sivilsamfunnsstøtte noen gang, opplyser Norad.

– Saken er kjennetegnet av at mange givere er blitt lurt av flere aktører på mottagersiden over lang tid, på flere ulike måter, sier leder av Norads varslingsteam Svend Skjønsberg.

Fem norske giverorganisasjoner har samarbeidet om granskningen av organisasjonen Christian Sports Contact (CHRISC). Granskningen har pågått siden høsten 2016 og har foregått i tre land: Kenya, Tanzania og Uganda.

I tillegg er også idrettsturneringen East Africa Cup undersøkt. Gjennom granskningen har organisasjonene avdekket mislighold av nærmere fem millioner kroner for perioden 2012 til 2016.

Til sammen har de fem organisasjonene nå tilbakebetalt 4,97 millioner kroner til Norad og statskassen. Digni har gjennom Kristen Idrettskontakt (KRIK) betalt ved 2,5 millioner kroner og Norsk Folkehjelp har betalt nesten 1,7 millioner kroner. Strømmestiftelsen har måttet tilbakebetale 626.000, mens Norges idrettsforbund og Atlas-alliansen har betalt resten.

Digni har avsluttet all prosjektstøtte til KRIK og den internasjonale avleggeren CHRISC. Digni vurderer rettslig forfølgelse av dem som er skyldige i misligholdet, skriver Bistandsaktuelt.(Vilkår)

Se Tidal-brukere gå gjennom sine egne lytterlogger
00:51
Publisert: