Organisasjonen Freedom House skriver i sin årlige rapport at blant 65 land er det avdekket at det i minst 40 av dem er brukt avanserte overvåkningsprogrammer på sosiale medier.

– Mange regjeringer har oppdaget at propaganda virker bedre på sosiale medier enn sensur, sier president Mike Abramowitz i Freedom House.

For niende året på rad blir det organisasjonen kaller «global frihet» mindre på internett. I mange land kuttes rett og slett tilgangen til nettet, andre bruker propaganda og desinformasjon i stor skala.

Kina verst

I 33 av de 65 landene i undersøkelsen er friheten på nett innskrenket sammenlignet med året før.

Kina er ranket som landet som i størst grad begrenser frihet på internett. I forbindelse med demonstrasjonene i Hongkong har regjeringen i Beijing trappet opp overvåkningen og kontrollen. Også i forbindelse med 30-årsmarkeringen av opprøret på Den himmelske freds plass ble kontrollen på nett skjerpet.

Også USA nevnes spesielt i rapporten.

– Amerikanske justis- og immigrasjonsmyndigheter økte sin overvåkning av sosiale medier og gjennomførte uhjemlede kontroller på reisendes elektroniske enheter med lite tilsyn eller åpenhet, sier Freedom House.

Utsatt for vold

– Tjenestemenn overvåket i økende grad sosiale medier og gjennomførte ulovlige søk på reisendes elektroniske enheter for å innhente informasjon om lovlige aktiviteter som fredelige protester og kritisk rapportering, står det videre.

I 47 av de undersøkte landene var enkeltpersoner arrestert for politiske, sosiale eller religiøse uttalelser på internett. I 31 av dem var mennesker blitt utsatt for fysisk vold på grunn av sin aktivitet på nettet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.