Orkanen Irma har gjort store ødeleggelser i Karibia. Situasjonen er fortsatt svært uoversiktlig med dårlig kommunikasjon til flere øyer. Minst seks personer på den franske delen av St. Martin er bekreftet døde. Det forventes antallet vil øke.

– Hjerteskjærende

Det er mangel på drikkevann og matvarer på en rekke øyer.

På Barbuda er situasjonen minst like dramatisk som St. Martin. Det var ingen kontakt med øyen i over 12 timer mens orkanen herjet. Sent onsdag kveld snakket statsminister Gaston Browne direkte til befolkningen etter å ha fått et overblikk fra et fly.

– Det er fullstendig ødelagt. Hele øyen ligger i ruiner. Det er ingen overdrivelse. Dette er en nasjonal krise, sa han til tv-kanalen ABS tv.

Barbuda har rundt 1600 fastboende. Tidligere på dagen ble det gitt inntrykk av at skadene var minimale. Dette viste seg ikke å være riktig.

– Hva jeg har sett er hjerteskjærende – jeg mener det er helt ødelagt. Orkanen Irma er det kraftigste orkanen som noensinne har rammet Karibia. Det var uheldig at den rammer Barbuda, sa Browne.

Tvungen evakuering i Miami

I løpet av de neste dagene vil Irma sette kursen mot Cuba og sannsynligvis Florida. Det er fortsatt stor usikkerhet hvor orkanen vil slå inn på det amerikanske fastlandet, men de siste timene har nye beregningsmodeller vist at storbyen Miami kan bli rammet i helgen.

Onsdag kveld beordret ordføreren i Miami-Dade obligatorisk evakuering fra soner som ligger langs kysten, blant annet Miami Beach hvor luksushoteller ligger. I tillegg anbefales det frivillig evakuering fra andre områder.

Evakueringen gjelder fra klokken syv torsdag morgen lokal tid.

– Hvis du ikke tar advarselen på alvor og ikke tar hensyn til den obligatoriske evakueringen har du et problem. Jeg sier rett ut: det er ikke sikkert vi kan hjelpe deg. Det er en risiko du tar, sa ordfører Carlos Gimenez på onsdag kveld lokal tid.

Irma har fortsatt styrkegrad fem. Den obligatoriske evakueringen gjelder for rundt 100.000 fastboende. Det forventes at hoteller vil bli stengt. Det åpnes en rekke evakueringssentre og parkeringshus vil tilby gratis parkering fra torsdag av.

– Det forventes ikke at orkanen vil svekke av betydning, sa ordfører Gimenez, ifølge Miami Herald.

Erstatning til nordmenn

Florida er en populær destinasjon for norske reisende. Norske forsikringsselskaper har forberedt seg.

– Vi erstatter transport og opphold ved evakuering eller alternativt en ny flybillett hjem. Avbestilling erstatter vi for dem som skal reise frem til og med tirsdag 12. september, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Gjensidige og reiseforsikringsselskapet Gouda erstatter merutgifter for ombooking av flybilletter, det gjelder også de som vil reise hjem tidligere fra Florida.

– Vi har allerede fått henvendelser fra flere kunder, sier Rysstad hos Gjensidige.

Nye orkaner

To nye orkaner er identifisert i Atlanterhavet. Dette er første gang på syv år at tre orkaner er aktive samtidig – og tredje gang i historien, ifølge meteorolog Philip Klotzbach ved Colorado State University, som spesialiserer seg på å identifisere orkaner.

Jose befinner seg hvor Irma var for et par dager siden, men forventes ikke å nå Karibia. Katia har bygd seg opp i Mexico-gulfen og befinner seg 200 kilometer fra Veracruz. Katia kan ramme oljeproduksjonen. Det er oppgradert til kategori 1.(Vilkår)

Èn detalj hindret Opel Ampera-e å få toppscore i kollisjonstest
Sammen med ni andre modeller har nå elbilen Opel Ampera-e blitt kollisjonstestet.
00:54
Publisert: