Khan og partiet Tehreek-e-Insaf (PTI) vant 109 av de 269 setene i nasjonalforsamlingen. Det viser det offisielle resultat når 95 prosent av stemmene er telt opp.

Et flertall på 137 er nødvendig for å danne regjering alene.

Partiet til Sharif-brødrene, Pakistan Muslim League-Nawaz (PMLN), kom på annenplass med 62 seter.

Tredjeplassen gikk til partiet PPP, som ledes av Bilawal Bhutto Zardari, og som sikret seg 39 seter. Zardari er sønnen til tidligere statsminister Benazir Bhutto, som ble drept i et selvmordsangrep i 2007.

20 seter var fredag ennå ikke fordelt.

– Balanse med USA

Allerede før resultatet fra valgkommisjonen var klart, erklærte Khan seg som vinner. Han lovet torsdag et «nytt» Pakistan og forsikret velgerne om at han ville rydde opp i korrupsjonen som ifølge Khan «spiser vårt land som en kreftsvulst».

Den tidligere cricketstjernen sa også at han vil gjenopprette balansen i forholdet til USA på en måte som tjener begge land.

Resultatene fra valget onsdag ble kraftig forsinket på grunn av tekniske problemer med tellesystemet. Mange av stemmene måtte derfor telles manuelt.

Anklager om valgfusk

Khans fremste rival, Shehbaz Sharif, beskylder militæret for å ha hjulpet Khan til makten. Både han og flere andre partiledere har avvist resultatet ettersom de mener valget var preget av omfattende valgfusk og manipulering.

Sharif er broren til den korrupsjonsdømte og fengslede eksstatsministeren Nawaz Sharif, som gjorde et brakvalg for fem år siden.

Årsaken til at Khan er militærets favoritt, skal være at han ikke i samme grad som PMLN vil forsøke å kontrollere militæret.

Nawaz Sharif var også statsminister i to perioder på 1990-tallet, men regjeringen hans havnet i konflikt med militæret, og i 1999 ble han avsatt i et ublodig kupp ledet av generalen Pervez Musharraf.(Vilkår)

– Når de kommer i land og lurer på hvor høyt over havet de er
Turistsjef i Geiranger Ove Skylstad forteller hva som kjennetegner bobilturisten og cruiseturisten.
02:06
Publisert: