Over 105 millioner mennesker har stemmerett under onsdagens valg i Pakistan. For andre gang i landets 71 år lange historie har en valgt nasjonalforsamling sittet hele perioden ut. Militæret har en lang tradisjon med å kaste ut de folkevalgte og blande seg inn.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) er dette et av de skitneste valgene i landets historie. Det har vært en rekke attentat under valgkampen og militæret beskyldes for å ha valgt side.

I midten av juli ble over 130 mennesker drept i Mastung, blant annet politikeren Siraj Raisani.

– Å samles uten å frykte for sin egen sikkerhet er en menneskerett. Valgsamlinger må ikke bli dødsmarker, sier Mehdi Hasan, som leder HRCP, i en kommentar.

370.000 soldater er utkalt til å overvåke valget.

Mektige politikerdynastier

Meningsmålingene tyder på et jevnt løp. På den ene siden står politikerfamilien Sharif. Nawaz Sharif soner en dom på ti års fengsel, men anses som landets mektigste politiker. Han har satt inn sin bror som partileder for det sittende regjeringspartiet.

Den tidligere cricketlegenden og playboyen Imran Khans parti Pakistan Tehreek-e-Insaf er den store utfordreren. Khan skal ha støtte fra militæret.

Khan ledet Pakistan til å vinne world cup i cricket for Pakistan. Han har vært gift minst tre ganger og har fem barn fra andre forhold, ifølge hans tidligere kone.

Sharif-familien konkurrerer med Bhutto-klanen om å være landets mektigste politikerdynasti. Bilawal Bhutto Zardari kan havne i vippeposisjon.

– Det er tydelig at oppløpet til valget har vært mer ladet enn de to forrige valgene. Velgerne er blitt mer opptatt av politikk da nasjonalforsamlingen har fullført sin valgperiode, sier analytiker Fawad Khan hos BMA Capital i Karachi.

– Hvilke utfordringer ser du for den nye regjeringen?

– Det er utvilsomt utenlandsgjelden, sier Khan.

Kina inngikk en avtale med Pakistan i 2015 om infrastrukturprosjekter verdt 62 milliarder dollar (500 milliarder kroner). Kina står for prosjekter, utbygging og finansiering. Gjeldsforpliktelsene må den pakistanske statskassen håndtere.

– Jeg kan ikke se hvordan dette kan tilbakebetales, sier en ledende pakistansk embetsmann til Wall Street Journal.

Frykter sammenstøt og uro

Analytiker Fawad Khan sier at velgerne er dypt splittet.

– Det blir viktig å skape harmoni i befolkningen når valget er over. Mange av utfordringene vi står overfor trenger støtte fra partier i nasjonalforsamlingen – og grupper som står utenfor, sier Khan.

Han tør ikke å spå utfallet av valget på onsdag.

– Vi frykter «worst case scenario» hvor et av de største partiene ikke aksepterer valgresultatet, sier Khan.

Konsekvensene av dette kan bli sammenstøt i gatene og kraftig børsfall, ifølge Khan.

Pakistan har lenge blitt sett på som en av de fremvoksende økonomiene med størst potensial. I fjor fikk landet en økonomisk vekst på 5,8 prosent. Analyseselskapet Capital Economics tror den vil bli halvert i år.

– Uansett hvem som vinner, så vil han måtte ta over en økonomi som er på randen av en betalingskrise. Veksten vil sannsynligvis falle kraftig uavhengig av hvem som vinner onsdagens valg, sier seniorøkonom Gareth Leather hos Capital Economics.

Valutaen har kollapset, kjerneinflasjonen er på 7,8 prosent og store kinesiske infrastrukturprosjekter har ført til underskudd på driftsbalansen. Valutareservene er nesten blitt halvert fra 16,5 milliarder dollar i mai i fjor til 9,1 milliarder i midten av juli.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Stor tv
Gråbein finner en stor tv, til en rimelig penge.
02:34
Publisert: