Pakistans høyesterett beordret før helgen statsminister Nawaz Sharif om å gå av på grunn av omfattende korrupsjonsanklager. Han er ikke dømt, men dommerne konkluderte med at han ikke lenger er kvalifisert til å være statsminister.

Font til bry

Sharif er anklaget for å være ansvarlig for omfattende korrupsjon. Avsløringene kom etter offentliggjøringen av de såkalte Panama Papers for to år siden. Han og familien skal ha store verdier i London i form av eiendom og bankinnskudd – i tillegg til i skatteparadiser.

Han har selv avvist alle påstander. Eiendomstransaksjonene som er dokumentert i London skal ha vært en del av et oppgjør for investeringer han hadde med emiren av Qatar. Det er sønnene og en datter som sitter med kontrollen over store deler av formuen.

Statsministeren og familien la frem dokumenter som skulle bekrefte at det var undertegnet en avtale i februar 2006 mellom Sharif-familien og forretningspartnere hvor eiendommer er lagt inn i en stiftelse.

«Jeg er bestyrer for stiftelsen og ikke eier. Bevis er vedlagt», skrev datteren Maryam Nawaz Sharif på Twitter i 2016 og la ved flere av dokumentene.

En kommisjon brukte flere måneder på å gå gjennom dokumentene, som var utarbeidet i Windows Word og skrevet ut med en standardfonten «calibri».

Ifølge Microsoft ble ikke calibri introdusert som en standardfont før i 2007 – året etter at dokumentene skulle ha blitt skrevet ut og underskrevet av statsministerens familie.

Fontelsker?

Før 2007 var fonten «Times New Roman» standard for Windows-produkter.

Calibri-fonten ble utviklet av nederlenderen Lucas de Groot for Microsoft. Microsoft tok patent i 2005. Skriftfonten ble først distribuert som en del av Windows Vista og Office 2007 da programvareproduktene ble lagt ut for salg i januar 2007.

«Hvorfor skulle noen bruke en helt ukjent font for et offisielt dokument i 2006», spør De Groot i en epost til avisen Dawn.

Han sier at i teorien ville det ha vært mulig å benytte en tidlig-versjon av programvaren.

«Hvis en person er en skrifttypeelsker kan han også vise at det eksisterer andre dokumenter fra samme periode. Jeg er av den oppfatning at dokumentet ble skrevet ut senere – da skriftfonten var standardfont for Word», sier han til den pakistanske avisen.

En ekspertgruppe nedsatt av Pakistans høyesterett la skriftfonten inn i vurderingen. Statsministerens advokater har argumentert for at skrifttypen var tilgjengelig for spesielt interesserte lenge før 2007 via testversjoner.

De har blant annet vist til calibris Wikipedia-oppføring. I løpet av juli ble det foretatt over 80 oppdateringer på skriftfonten.

– Et nytt Pakistan

Pakistans avsatte statsminister Nawaz Sharif har utpekt sin bror Shahbaz Sharif som ny statsminister. Tidligere oljeminister Shahid Khaqan Abbasi er utpekt som midlertidig etterfølger. Broren er ansvarlig for Pakistans største provins.

Store folkemengder har feiret at Pakistans statsminister ble avsatt av høyesterett i forrige uke. Sharif-familien forsøker å beholde kontrollen ved å la den avgåtte statsministerens bror overta.
Store folkemengder har feiret at Pakistans statsminister ble avsatt av høyesterett i forrige uke. Sharif-familien forsøker å beholde kontrollen ved å la den avgåtte statsministerens bror overta. (Foto: Anjum Naveed / AP / NTB Scanpix)

Dette har skapt kraftige reaksjoner i landet.

Nasjonalforsamlingen i Pakistan skal utnevne en ny statsminister på tirsdag.

– Politiske partier er ikke demokratiske. Det er familiepartier. Det er en form for monarki, sa opposisjonsleder Imran Khan til nyhetsbyrået til mange tusen tilhengere på søndag.

Khan takket høyesterett. Det er foreløpig ikke tatt ut tiltale.

–Da vi bestemte oss for å gå etter statsministerfamilien i Panama-saken sa alle at dette var en tabbe fra oss da de mektige beskyttes. Nå gir jeg honnør til Høyesterett for å gi håp om at et nytt Pakistan kan reise seg, sa Khan.

Familien svært viktig

Eksperter beskriver Pakistan som et lagdelt og semi-føydalt samfunn, der slektskap og det å beskytte og fremme interessene til ens egne, spiller en enorm rolle i politikken.

Enkelte analytikere anslår at over halvparten av plassene i nasjonalforsamlingen, både på nasjonalt og provinsielt nivå, har gått i arv fra far til sønn eller fra bror til bror.

– Underteksten i alt dette er at Nawaz Sharif fortsatt vil påvirke hvordan ting gjøres fram til neste valg, og kanskje gjennom neste valg, sier den politiske analytikeren Umair Javad.

Samtidig ser det ut til at Shahbaz Sharif, som nå er leder for Punjab-provinsen, vil ha sin sønn Hamza til å overta sin stilling. Han må i likhet med faren også gjennom et suppleringsvalg slik at han kan få plassen til faren i provinsforsamlingen. Først etter dette kan han utnevnes til provinsleder.

Ikke karismatisk

– Det er det politiske dynastiets tillit til egen makt som gjør alle disse trekkene mulig, sier Badar Alam, redaktør i nyhetsmagasinet Herald.

Han mener at Sharif-familien føler seg så sterk at de tror at ingenting kan utfordre dem.

Men enkelte tviler på at PML-N vil gi Shahbaz den samme støtten som partiet har gitt Nawaz, ettersom Shahbaz regnes som mindre karismatisk enn storebroren.

Personlighetskult

Opposisjonen i Pakistan har reagert kraftig på at Sharif har utnevnt broren som sin etterfølger. Den tidligere cricket-stjernen og opposisjonsleder Imran Khan samlet søndag tusenvis av tilhengere i gatene for å protestere mot det han kaller for en form for monarki.

Khan leder partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf, som framstiller seg selv som en grasrotbevegelse.

Han tilhører selv ikke noe familiedynasti, i stedet har han bygget en personlighetskult rundt seg selv. Men ennå har han ikke lyktes å bygge opp et nasjonalt parti som har appell til velgere i alle deler av landet.

Luksusliv

Korrupsjonssaken mot Sharif og tre av hans barn betyr at familien trolig vil gå ut og inn av retten det neste halvåret, samtidig som etterforskere vil snu og vende på hvor de har fått penger fra til nærmest å velte seg i luksus.

– Det er et alvorlig slag mot dynastipolitikken, som har vært den største hindringen for å utvikle demokratiske institusjoner og verdier i landet, sier den politiske kommentatoren Zahid Hussain i avisen Dawn.

Men det er langt fra sikkert at denne måten å styre landet er over, fastslår han.(Vilkår)