For nesten nøyaktig 32 år siden, 28. februar 1986, ble Sveriges statsminister Olof Palme skutt og drept på Sveavägen i Stockholm etter å ha vært på kino med sin kone Lisbeth Palme. Drapet er uløst tross svært omfattende etterforskning.

Totalt har 130 personer erkjent drapet gjennom årene, men alle er skrevet ut av etterforskningen. Politiet i Sverige får fortsatt to til tre tips om saken per uke.

Nå kommer nye avsløringer i saken fra det svenske tv-programmet «Uppdrag granskning».

Ifølge programmet skal den såkalte Palmegruppen i politiet ha lokket misbrukere med store summer for at de skulle vitne i rettssaken mot Christer Pettersson.

Når et vitne fortalte dette under rettssaken ble det benektet av aktor i saken. Nå har imidlertid Uppdrag granskning fått tilgang til et lydbånd som beviser at domstolen ble villedet.

Christer Pettersson var en kjent svensk alkohol- og narkotikamisbruker, og mistenkt for mordet på Palme helt til sin død i 2004. Pettersson ble dømt for drapet i svensk tingrett i 1989, men ble i september samme år enstemmig frikjent i Svea hovrett, tilsvarende norsk lagmannsrett.

– Man lyver jo

Regjeringen i Sverige høynet i 1987 belønningen til 50 millioner svenske kroner for avgjørende opplysninger om hvem som drepte Olof Palme.

Flere misbrukere har gjennom årene hevdet at politiet lokket dem med penger og manipulerte vitnemålene deres, men anklagene har aldri kunnet bevises.

Den svenske advokaten Leif Silbersky har fått innsyn i alt materiale som Uppdrag granskning sitter på, og kaller det som fremkommer for en skam.

– Dette er en skam, som skjemmer ut svensk politi. Slik gjør man ikke. Det er en direkte tjenestefeil. Man lyver jo. Man legger frem ufullstendig materiale, sier Silbersky til svensk tv.(Vilkår)

NB! STERKE BILDER: Rett etter bombene har falt
Video fra Ghouta en forstad til Damaskus viser resultatet av flybombingen til regjeringsstyrkene mandag som tok livet av over 190 mennesker.
01:27
Publisert: