Partnerne Ramón Fonseca Mora og Jürgen Mossack er arrestert av myndighetene i Panama. Ifølge BBC og en rekke internasjonale medier er de to tiltalt for hvitvasking av penger. De to står bak advokatfirmaet Mossack-Fonseca.

Lekkasjer fra advokatfirmaet i fjor avslørte massive skatteunndragelser, hvitvasking og skatteplanlegging helt på kanten av det lovlige. Flere toppolitikere, næringslivsledere og samfunnstopper ble tatt med buksene nede og avslørt med penger i skatteparadiser som ikke var oppgitt til skattemyndighetene i hjemlandet.

Trøtt av triksing

Etter finanskrisen har de vestlige landene, med EU, USA og OECD i spissen, startet en organisert klappjakt på penger unndratt beskatning. Den økonomiske krisen gjorde at myndighetene innså at man ikke kunne tillate at enkeltpersoner og selskaper unndro hundrevis av milliarder årlig, hvis man skulle ha noen sjanse til å opprettholde velferdsnivået og legitimere skattenivået for alle de som betaler sin skatt som de skal.

De tradisjonelle skatteparadisene har i den sammenheng kommet i søkelyset. Panama har i årtier vært et yndet sted for avansert skatteplanlegging, og Mossack-Fonseca har vært en sentral tilrettelegger for skattetrette rikinger verden over.

Juergen Mossack (tv) og Ramon Fonseca Mora i Mossack Fonseca & Co.
Juergen Mossack (tv) og Ramon Fonseca Mora i Mossack Fonseca & Co. (Foto: Mossack Fonseca & Co)

Boom to bust

Tyskfødte Jürgen Mossack (67) og panamanske Ramón Fonseca (63) etablerte advokatfirmaet i Panama.

Før avsløringene var det lille firmaet i Panama City verdens fjerde største tilbyder av offshoretjenester. I praksis vert for postkasseselskaper, administrator for hundretusenvis av skallselskaper i skatteparadiser verden over og tilbyder av juridisk hjelp og avansert skatteplanlegging. Alt med det mål å skjule formuer og minimere skatten for kundene.

De to partnerne ble tatt inn til avhør torsdag forrige uke, og i helgen ble de formelt pågrepet og arrestert. Konkret knytter arrestasjonene seg til korrupsjon og bestikkelser betalt av det brasilianske entreprenørselskapet Odebrecht.

Odebrecht er sentral i en av de mange korrupsjonsskandalene i Brasil, blant annet knyttet til statsoljeselskapet Petrobras. Odebrecht har så langt innrømmet å ha betalt 800 millioner dollar (6,7 milliarder kroner) i bestikkelser over hele Latin-Amerika.

Mossack og Fonseca er ifølge panamanske påtalemyndigheter siktet mistenkt for hvitvasking av penger.

De to har hele tiden bedyret sin uskyld. Men de har beklaget det de beskriver som «misbruk av våre tjenester». Det en gang så innbringende advokatfirmaet er nå i fullstendig oppløsning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Etter 34 år i Statoil er det dette som gir mening for Erik Kjos-Hanssen (63)
Man må planlegge hva man vil bruke pensjonisttilværelsen til, mener Kjos-Hanssen. Selv synes han det er godt å kunne bidra med å gi noe til andre.
03:08
Publisert: