For nøyaktig en måned siden – den 17. desember – nådde bitcoin-kursen en ny milepæl da den passerte 20.000 dollar ved flere av verdens digitale valutabørser. I natt har den ligget på under 10.000 dollar ved Poloniex – og det er store bevegelser fra minutt til minutt.

Skylder på Asia

Fra mandag til tirsdag falt den globale markedsverdien for alle kryptovalutaer, hvor bitcoin er størst og mest kjent, med over 1100 milliarder kroner. Nedgangen har fortsatt og i løpet av natten er verdier for ytterligere 500 milliarder kroner barbert bort.

Alle de 20 største valutaene har falt det siste døgnet – de fleste med over 20 prosent. «Ripple xrp», som truet posisjonen til bitcoin like etter årsskiftet, har falt med en tredjedel på 24 timer. På det meste var fallet på over 40 prosent, men det har stabilisert seg noe.

Siden bitcoin ble etablert i kjølvannet av finanskrisen har den digitale valutaen vært gjennom 13 «korreksjoner» med kursfall på over 30 prosent. Kursfallet den siste måneden på rundt 50 prosent er det største siden 2013 til 2015 da kursen falt med 85 prosent.

– Hele kryptomarkedet har falt på grunn av kommentarer fra den kinesiske visesentralbanksjefen. Dette kommer i tillegg til negativt sentiment fra Sør-Korea hvor de sier at nye innstramninger er mulig, sier direktør Fernando Martinez hos Octagon Strategy til CNBC.

«Svindel og pyramideopplegg»

Det har ikke manglet på advarsler fra myndigheter, store finansinstitusjoner og erfarne investorer om at bitcoin og digitale valutaer er en boble som før eller senere ville kollapse.

– Dette er pyramideopplegg og svindel. Det ligger ingen fornuft i det. Jeg er overrasket over at kursen ikke er lavere, sier tidligere konsernsjef Dick Kovacevich hos den amerikanske storbanken Wells Fargo til CNBC.

Årsaken til den kraftige nedgangen skyldes asiatiske myndigheter.

– Sør-Koreas finansminister har gjort det klart at landet vurderer et forbud i handel med digitale valutaer. Sør-Korea er sannsynligvis det tredje største markedet. Denne nyheten rammer prisene og sentimentet. Det kommer etter at Kina vil legge ned bitcoin-utvinnere, sier senior markedsanalytiker Neil Wilson hos ETX Capital til Bloomberg News.

Spår bitcoin til 100.000 dollar

Selv etter den halveringen av bitcoin-kursen er den rundt ti ganger høyere enn for ett år siden. Analytiker Kay Van-Petersen hos Saxo Bank sa i desember 2016 da prisen var 750 dollar at bitcoin-kursen ville stige i 2017 til 2000 dollar. Den prisen ble nådd allerede i mai.

Nå er han ute med en ny analyse. Han tror at kurskollapsen de siste ukene er en korreksjon.

– Du kan si at vi har en riktig korreksjon i bitcoin. Kursen måtte falle med 50 prosent – noe som er positivt. Vi har fortsatt ikke sett effekten fra future-kontrakter, sier Van-Petersen til CNBC.

I intervjuet spår han at bitcoin-kursen kan nå mellom 50.000 og 100.000 dollar i 2018 – en fem- til tidobling fra kursen på onsdag morgen.(Vilkår)

Med denne kommer du deg ut av brøytekanten
Subaru XV viser seg fra sin beste side når været er på sitt verste.
01:14
Publisert: