De siste ukene har jumbojeter landet på flyplassen i Papua Ny-Guineas hovedstad Port Moresby. Over 40 sportsbiler av merket Maserati og flere Bentley-er har rullet ut fra transportflyene. Ifølge myndighetene skal de benyttes til å frakte statsledere rundt i forbindelse med Apec-møtet.

«Vi fortjener bedre»

De fleste statslederne stiller med egne pansrede biler, sier diplomater til Reuters. I slutten av oktober deltok flere tusen sjåfører og ansatte ved flyplassen i en streik i protest mot innkjøpet av luksusbilene, som knapt kan brukes på grunn av dårlig veistandard.

– Bilene er av modeller som er vanlige for statsledere under Apec. De skal selges til private etter toppmøtet er over, sa Apec-minister Justin Tkatchenko i en uttalelse.

Fakturaene viser at selger av Masarati-bilene er et ukjent selskap på Sri Lanka, ifølge New York Times. Bak salget av Bentley-biler står et malaysisk selskap, som selger medisinsk utstyr. Blant annet statsministeren og visestatsministerens navn står på fakturaene.

«Jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte. Dette er latterlig. Vi fortjener alle så mye bedre. Kan ikke hele landet boikotte #APEC2018 og den stormannsgale regjeringen», kommenterte «Tannah» på Twitter nylig.

USAs visepresident Mike Pence, som stiller på vegne av Donald Trump, skal ikke overnatte under Apec-møtet, men vil pendle fra den australske byen Cairns – en flyreise som tar halvannen time.

Presses til bristepunktet

Papua Ny-Guinea ble tildelt toppmøtet for fem år, etter forslag fra Hillary Clinton. Da hadde landet en høy økonomisk vekst fra blant annet eksport av naturgass og olje. I 2014 var veksten på 15 prosent. De siste to årene har den vært på to prosent.

– Det er en stor risiko å være vertskap for dette toppmøtet. Det presser landet til bristepunktet når det gjelder kapasiteten til byråkratiet og kostnadene, sier analytiker Jonathan Pryke ved den australske tenketanken Lowy Institute til AFP.

Statsminister Peter O’Neill tok makten i 2011 med løfter om å slå hardt ned på korrupsjon. Han utnevnte en antikorrupsjonstilsyn, men denne ble oppløst etter at den etterforsket O’Neill for svindel.

Papua Ny-Guinea havnet i 2014 på plass 157 i FNs rangering over verdens 187 land etter velstand. På korrupssjonsindeksen til Transparency International i 2017 havnet landet på en 135. plass, der ligger New Zealand på topp som verdens minst korrupte land.

Valget i fjor var gjennomsyret med fusk og kjøp av valgstemmer, ifølge Transparency International Papua New Guinea.

Port Moresby blir sett på som en av de farligste byene i verden. Economist Intelligence Unit har plassert byen som 136 av verdens 140 mest levelige byer i den siste rapporten. Syrias krigsherjede hovedstad Damaskus ligger på sisteplass.

Sikkerhetsselskapet Black Swan International er blant landets største arbeidsgivere med 2500 ansatte. Over 2000 soldater og offiserer fra medlemslandene er på plass. Utenfor havnen har tre luksuscruiseskip lagt seg til for å huse delegater og journalister.

Kinesisk innflytelse

Kina og statlige selskaper vil ta en del av regningen. Kina har asfaltert og utvidet en seksfelts vei like ved nasjonalforsamlingen og en full renovering av det internasjonale konferansesenteret.

– Kina er forpliktet til vennskap og felles interesser. Vi prioriterer det beste for alle foran egne interesser, sa Kinas utenriksminister Wang Yi, da han besøkte Port Moresby i oktober.

Papua Ny-Guinea var tidligere en australsk koloni og mottar bistand fra de tidligere koloniherrene.

– Kina ønsker å bygge infrastruktur for å fremme «One Belt–One Road»-samarbeidet. Enkelte i Australia bekymrer seg for kinesisk innflytelse i Papua Ny-Guinea, sier professor Zhang Baohui ved Lingnan University i Hongkong til South China Morning Post.

President Xi Jinping vil være til stede hele helgen, har også lagt inn et statsbesøk og møter med internasjonale næringslivsrepresentanter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Innbyggere i Malibu isolert, må få forsyninger inn med båt
00:54
Publisert: