Britenes dronning Elizabeth 2, USAs president Donald Trumps handelsminister, Canadas statsminister Justin Trudeaus nære medarbeider og over 120 andre politikere blottstilles i de nye lekkasjene. Norges største bank har flere hundre kunder i skatteparadiser.
«Project Athena»
I slutten av mars i år møttes journalister fra medieorganisasjoner fra hele verden i München, hvor avisen Süddeutsche Zeitung har hovedredaksjonen. Det var kun en ting som sto på agendaen: «Project Athena».
Navnet på prosjektet var ikke tilfeldig. «Athena» («Athene» på norsk) er gudinnen for strategi, krig og visdom i gresk mytologi. Hun var også kjent for visdom, mot, sivilisasjon, lov og rettferdighet.
De to gravejournalistene Frederik Obermaier og Bastian Obermayer, som tidligere hadde ledet gravearbeidet med «Panama Papers», hadde fått over 13,4 millioner dokumenter fra to offshoreselskaper i Bermuda og Singapore.
I over syv måneder har journalister fra hele verden gått gjennom deler av dokumentene, som nå går under navnet «Paradise Papers».
– Dette prosjektet åpner en dør til den tidligere hemmelige offshoreverdenen. Hva denne lekkasjen viser oss er hva som virkelig foregår. Vi ser også hvordan offshoreverdenen reagerte på tidligere lekkasjer, sier Obermaier i et intervju med den japanske avisen Asahi, som inngår som en del av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) «Paradise Papers».
Kameraderiselskap
Over 120 politikere inngår i dokumentene, blant annet USAs handelsminister Wilbur Ross. Ross, som har lang bakgrunn fra forretningsvirksomhet og er dollarmilliardær, eide aksjer i rederiet Navigator Holdings.
En av Navigators viktigste avtaler er med det russiske energiselskapet SIBUR, som igjen er kontrollert av president Vladimir Putins svigersønn Kirill Shamalov, Putins nære venn Gennady Timchenko og andre medlemmer av Putins innerste sirkel.
– Dette er et kameraderiselskap, sier Russland-ekspert Daniel Fried, som har jobbet i det amerikanske utenriksdepartementet under Demokratene og Republikanerne til New York Times.
Villedet
Da handelsminister Ross ble spurt ut i en senatshøring i januar, som en del av godkjennelsesprosessen, informerte han ikke i detalj om eierposten og forbindelsene til det russiske selskapet. Ross solgte seg ut i andre selskaper, men har beholdt Navigator-posten.
– Det ble gitt inntrykk av at Ross hadde solgt alle sine interesser i Navigator. Vi var ikke klart over Navigators tette bånd til Russland. Jeg er forbauset og forferdet da jeg føler jeg ble villedet, komiteen ble villedet og det amerikanske folk ble villedet, sier Demokratenes senator Richard Blumenthal til NBC News.
Ifølge New York Times har selskaper som er koblet til Ross en 31 prosent eierpost i Navigator. Ross reduserte sin private eierpost da han ble handelsminister, men sitter fortsatt på eierposter i disse selskapene og som partner vil få en større del av overskuddene, ifølge egenerklæringen.
Ross’ eierpost i Navigator er kontrollert av selskaper som er registrert på skatteparadiset Cayman Islands, hvor det meste av formuen hans på rundt to milliarder dollar, styres fra. Detaljene kommer fra Appleby-lekkasjene.
Avviser ulovligheter
ICIJ dokumenterer hvordan noen av verdens rikeste familier systematisk har benyttet skatteparadiser for å skjule formuer fra 1950-tallet frem til nå. Det er bankutskrifter, kontrakter, avtaler og korrespondanse med eiere av stiftelser som har hatt et ønske om å være skjult.
Rundt 6,8 millioner dokumenter kommer fra advokatselskapet Appleby på Bermuda. Resten er fra Singapore-selskapet Asiaciti Trust, som har registrert selskaper via selskapsregistre i 19 skatteparadiser i hele verden.
«Det er ingen bevis for at det er begått ulovligheter – hverken hos oss eller hos våre klienter. Vi er et advokatfirma som gir råd til klienter med legitime og lovlige måter. Vi tolererer ikke ulovlig oppførsel», skriver selskapet i en uttalelse natt til mandag.(Vilkår)