Lørdagens protester var de verste i den franske hovedstaden på flere år. En rekke biler ble satt i brann, og mang en butikk ble plyndret og påtent.

133 personer ble skadd, hvorav 23 var politibetjenter. I tillegg ble 412 demonstranter pågrepet. 378 av disse er satt i varetekt, opplyste Paris-politiet søndag.

Søndag innkalte Macron statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Christophe Castaner til hastemøte for å diskutere sikkerhetssituasjonen i den franske hovedstaden.

Før hastemøtet startet, ble det antydet at regjeringen ville innføre unntakstilstand i Paris. Men det ble ikke diskutert. Derimot ble det drøftet å innføre strengere sikkerhetstiltak, blant annet å utplassere enda mer politi neste gang protestbevegelsen De gule vestene demonstrerer, opplyser en kilde ved presidentens kontor.

Macron så på skadeomfanget

Noe av det første Macron gjorde da han søndag kom hjem fra G20-toppmøtet i Argentina, var å dra på befaring for å se skadeomfanget etter lørdagens demonstrasjoner. Macron møtte også politifolk og brannmannskap.

Frankrikes president Emmanuel Macron møtte politifolk og brannmannskap etter lørdagens demonstrasjoner.
Frankrikes president Emmanuel Macron møtte politifolk og brannmannskap etter lørdagens demonstrasjoner. (Foto: Geoffroy van der Hasselt / AFP / NTB Scanpix))

I tillegg til brannskader på bygninger og biler, ble Triumfbuen vandalisert med tagging og graffiti, og flere av relieffene på det berømte landemerket ble slått i stykker.

Macron fordømmer

Macron fordømmer på det sterkeste de voldelige demonstrasjonene og har varslet alvorlige konsekvenser for de ansvarlige.

Om lag 5.500 demonstranter deltok i lørdagens protestaksjon. Ifølge det franske innenriksdepartementet ankom det mange som omtales som «bråkmakere» som forsøkte å bryte seg gjennom politisperringer ved Triumfbuen.

Demonstrant døde

Demonstrasjoner fant sted også andre steder i landet. I Arles sør i Frankrike hadde demonstranter satt opp en veisperring som forårsaket en 10 kilometer lang kø. En varebil kolliderte med en lastebil og ble truffet av et annet kjøretøy. En demonstrant ble påkjørt og døde natt til søndag etter å ha blitt påkjørt, opplyste lokale myndigheter søndag.

Det var tredje helg på rad at demonstrantene, som står i spissen for en protestbevegelse de kaller De gule vestene, demonstrerer mot myndighetens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her stopper advokaten intervjuet med den tidligere direktøren for Russlands statsorganiserte dopingprogram når han får spørsmål om navngitte personer innen skiskyting.
DOPING | Grigorij Rodtsjenkov avslørte Russlands statsorganiserte dopingprogram. I 2015 flyktet han til USA. Iført finlandshette, for å skjule sin nye identitet, lar han seg intervjue på hemmelig sted i USA av Jan Jensen og Andreas Selliaas.
02:34
Publisert: