Dansere og musikere har streiket sammen med andre i offentlig sektor i protest mot forslaget om å erstatte over 40 ulike pensjonssystem med ett.

Mer enn 70 forestillinger har blitt avlyst siden desember, noe som har kostet operaen nær 15 million euro, om lag 150 millioner kroner, i billettinntekter. Det er mer enn statens årlige bidrag til operaens pensjonsfond.

Lørdag åpnet operaen igjen dørene, og publikum fikk se forestillingen «Tales of Hoffman».

– For å opprettholde operaens økonomiske integritet, måtte vi gjennomføre denne forestillingen, men vi mobiliserer fortsatt for å få dette lovforslaget forkastet, sa en fagforeningsrepresentant ved starten av forestillingen.

Det er uvisst om andre oppsetninger blir vist.

Den særskilte pensjonsplanen ved operaen i Paris, som gir dansere muligheten til å takke for seg når de er 42 år, ble introdusert i 1698 av kong Louis XIV og er blant de eldste i Frankrike.

Pensjonsalderen ble satt med tanke på den fysiske anstrengelsen jobben medfører, risikoen for skader og antakelsen om at dansere ikke kunne fortsette å opptre på toppnivå etter en gitt alder.

Den franske staten dekker halvparten av pensjonsfondet til operaen på om lag 140 millioner kroner hvert år.

Avlysningene av flere ballett-, opera- og teaterforestillinger i den franske hovedstaden har skuffet lokale og turister som må bestille lang tid i forveien for å sikre seg de dyre billettene.

Dansere og musikere har holdt forestillinger utendørs i Paris for å vise støtte til streiken, som har utløst trafikkaos i flere uker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.