I forrige uke forsøkte Sør-Koreas president Park Geun-hye å roe gemyttene og la parlamentet avgjøre når hun skal gå av. Hun håpet å hindre nye demonstrasjoner sist helg. Det gikk ikke. Rundt 320.000 demonstrerte. Opposisjonen vil stille henne for riksrett.
På tirsdag må toppsjefene i flere av Sør-Koreas største konglomerater stille i en parlamentshøring. Styreformann Chung Mong-koo hos bilprodusenten Hyundai og den nyinnsatte arvingen fra Samsung-familien, Lee Jae-yong, har brukt de siste dagene på å forberede seg.
Halv mrd. i gaver
Choi Soon-sil er i sentrum av skandalen som er rullet opp i høst. Hun skal ha vært en uformell rådgiver til presidenten og hatt tilgang på hemmelige dokumenter. Hun ble arrestert i begynnelsen av november sammen med over ti politiske rådgivere til president Park Geun-hye.
Næringslivstoppene må forklare hvordan over 500 millioner kroner fant veien fra blant annet Samsung, Hyundai og LG til to stiftelser som kontrolleres av Choi Soon-sil. Samsung skal ha gitt store beløp etter at den sørkoreanske regjeringen godkjente en kontroversiell omstrukturering.
Etterforskerne mener at Samsung i tillegg overførte rundt 25 millioner kroner til et selskap som Choi Soon-sil og datteren eide i Tyskland. SK Groups styreformann ble benådet av presidenten i fjor etter å ha blitt dømt for underslag. Selskapet overførte ifølge etterforskerne 82 millioner kroner til stiftelsene Mir og K-Sports, skriver Yonhap News.
– Med tilbakeslag for industrien og usikkerhet i USA er dette en nervøs tid for den koreanske økonomien og spesielt chaebolene (sørkoreanske konglomerater, red anm.) som er involvert i skandalen. Uansett hvordan Park må gå av, og hvilken avtale som gjøres i kulissene, vil ikke granskningen av chaebolene ta slutt, sier analytiker Kent Boydston ved tenketanken Peterson Institute for International Economics i Washington til Bloomberg News.
- President nekter avhør
-
Ungdomsrevolusjon kan felle presidenten
- Sør-Koreas president må forsvare storstilt kjøp av Viagra-piller
- Razzia i Samsungs kontorer i Sør-Korea
-
Sjamandatter var «Koreas Rasputin»
- Tillitskrise - sparker statsminister og finansminister
-
Maskefall i Sør-Korea
- Regjerende parti kan tape valget i Sør-Korea
Mot riksrett
Inneværende uke forventes å bli avgjørende for den sørkoreanske presidenten. Oppslutningen hennes på meningsmålingene har stupt til under fem prosent hos velgerne, og det er sannsynligvis et tidsspørsmål før hun blir kastet.
Tre opposisjonspartier planlegger å legge frem et forslag på fredag hvor de vil forsøke å få med minst 28 representanter fra regjeringspartiet for å stille presidenten for riksrett.
– Slik det ser ut nå, er det en 50/50 sannsynlighet for at vi vil få støtte fra politikere tilhørende regjeringspartiet, sa opposisjonsleder Woo Sang-ho på mandag.
Deretter vil det være opp til grunnlovsdomstolen å komme frem til en endelig avgjørelse – noe som kan ta to måneder. Dette vil i tilfelle være første gang at en sittende demokratisk valgt president er blitt kastet i Sør-Korea.
Park Geun-hye forsøker å sitte så lenge som mulig. I forrige uke gråt hun foran kameraene og bedyret sin uskyld, men dette blir sett på som en uthaling av prosessen som er igangsatt.
– Hun holdt sin tredje tale til folket i forrige uke. Dette blir sett på som et forsøk på å kjøpe seg tid. Det viser protestene vi så på lørdag. Hun kan tale på nytt, men det vil ikke lønne seg. Hun har ikke noe annet valg enn å gå av, sier professor Cho Jin-man ved Duksung Women's University til Korea Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.