Nancy Pelosi ba i forrige uke den amerikanske presidenten utsette sin tale om rikets tilstand, som var planlagt å bli holdt i Kongressen 29. januar. Grunnen var sikkerhetsproblemer knyttet til arrangementet, som følge av nedstengningen av statsapparatet.

Trump og demokratene i Kongressen står mot hverandre i en fastlåst budsjettstrid. Presidenten nekter å godkjenne et budsjett som ikke inneholder penger til en mur langs USAs grense mot Mexico.

Nedstengningen er i dag inne i sin 33. dag og er den lengstvarende i amerikansk historie. I brevet forrige uke skrev Pelosi at grunnen var at den amerikanske sikkerhetstjenesten Secret Service og Homeland Security ikke har fått midler etter nedstengningen.

– Dessverre, på grunn av sikkerhetsspørsmål og hvis ikke statlige etater gjenåpnes denne uken, foreslår jeg at vi jobber sammen for å finne en annen passende dato etter at offentlige etater er åpnet igjen, skrev Pelosi.

Hun åpnet også for at Trump kunne levere talen skriftlig.

Trump planlegger tale

I dag sendte svarte den amerikanske presidenten. I et brev til Pelosi skriver Trump at han planlegger å holde sin tale om rikets tilstand førstkommende tirsdag, til tross advarsler om sikkerhetshensyn.

– Som du vet hadde jeg allerede takket ja til din invitasjon, før jeg mottok et nytt brev fra deg datert 16. januar, 2019, hvor du uttrykte bekymring for sikkerheten knyttet til talen om unionens tilstand på grunn av nedstengningen, skriver Trump i brevet.

Videre skriver han at han ble kontaktet av Homeland Security og Secret Service som forklarte at det det ville være «absolutt ingen problemer» knyttet til sikkerheten rundt arrangementet.

Trump skriver at han ser frem til å møte Pelosi den 29. januar i Representantenes hus.

– Det vil være veldig synd for vårt land hvis talen om rikets tilstand ikke blir holdt når den skulle, og veldig viktig, der den skal holdes, skriver Trump.

Pelosi nekter å gi seg

Demokratenes leder i Representantenes hus er klokkeklar i et nytt brev der hun svarer på Donald Trump sine planer om å holde talen om unionens tilstand neste uke, som hun tidligere har bedt han utsette. Han får ikke holde noen tale så lenge nedstengningen pågår.

Pelosi skriver i brevet at Representantenes hus ikke vil vedta resolusjonen som gir han tillatelse til å tale i Kongressen. For at Trump skal tale i Kongressen trenger han samtykke fra både Senatet og Representantenes hus, noe han ikke har.

Pelosi er leder av Representantenes hus hvor demokratene nå har flertall.

- Jeg ser frem til å ønske deg velkommen til Representantenes hus på en gjensidig passende dato for dette når statsapparatet har gjenåpnet, sier Pelosi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.