Da Donald Trump drev valgkamp før det amerikanske presidentvalget 8. november i fjor, gikk han hardt ut mot den amerikanske sentralbankens lavrentepolitikk. Trump mente sentralbanken ga næring til en farlig, økonomisk boble.

Men nå som Trump bor i Det hvite hus og jevnlig feirer aksjemarkedenes oppturer, har han skiftet mening.

– For å være ærlig så liker jeg en lavrentepolitikk, sa Trump i et intervju med avisen Wall Street Journal i april – mindre enn tre måneder etter at han overtok som president.

I tråd med denne oppfatningen har han utpekt Jerome Powell til å etterfølge Janet Yellen som sentralbanksjef i USA. Valget viser at Trump ønsker kontinuitet både i sentralbanken og i markedene.

Pragmatisk sentralbanksjef

Republikanske Jerome Powell ble i 2012 utpekt til å sitte i sentralbankstyret av den demokratiske presidenten Barack Obama. Han har et rykte som en pragmatiker og har generelt støttet sentralbanksjef Yellens forsiktige tilnærming når det gjelder å heve renten og å reversere støttetiltak i den amerikanske økonomien.

Trumps kuvending når det gjelder preferanser for lave renter har vært så total at det virker som han seriøst vurderte å beholde Yellen i stillingen.

Under valgkampen angrep han hennes ledelse og sa at sentralbanken (Fed) hadde skapt en «stor, feit og saftig boble». Men sist måned sa Trump til Fox Business Network at hun var «veldig imponerende» – og hintet til at han kunne komme til å renominere henne.

Trump gjorde det nærmeste, nemlig å velge en kandidat som aldri har vært uenig med Yellen i pengepolitiske spørsmål.

Klaget på lave renter

Under Yellens ledelse har sentralbanken i USA gradvis økt rentene mot et bakteppe av fallende arbeidsledighet og fortsatt lav inflasjon.

Lånekostnadene er fortsatt nær rekordlave nivåer, og Yellen har vært forsiktig med å stramme inn pengepolitikken, ettersom hun forsøker å unngå å undergrave den økonomiske oppturen i USA.

Før Trump ble valgt, hadde han i flere år klaget på at rentene i USA ble holdt for lave.

– Feds hensynsløse pengepolitikk vil føre til problemer i årene som kommer, tvitret Trump i 2011.

– Fed må bli holdt i tøylene, ellers vil vi snart være som Hellas, tvitret også Trump, med henvisning til den europeiske gjeldskrisen som gjorde at både eurolandene og Det internasjonale pengefondet måtte tre støttende til.

I et intervju med CNBC i juli 2012, sa Trump at daværende sentralbanksjef Ben Bernanke ikke burde gå i gang med en ny runde med kvantitative lettelser – som innebærer at sentralbanken tilfører ekstra penger til økonomien.

– Jeg mener all denne kunstige stimuleringen ikke har bevist noen ting. Vi må komme tilbake på sporet gjennom å nedbetale gjelden. Der kommer vi ikke dersom Bernanke går bananas, sa Trump.

Hyperinflasjonen kom aldri

Trump spådde feilaktig at sentralbankens handlinger etter hvert ville føre til høy inflasjon og færre jobber, mens statsgjelden gikk til himmels.

– Hans syn på lave renter kan ha blitt mer positivt etter at den ventede prisstigningen ikke kom og når økonomien fortsatte å vokse, sier Jeffrey Bergstrand som er finansprofessor ved Notre-Dame-universitetet i delstaten Indiana i USA.

Ifølge Bergstrand var det flere som tenkte som Trump, og mange sa at de lave rentene ville føre til hyperinflasjon. Men slik gikk det ikke.

Trumps kritikk av Fed stilnet i 2013, før den fikk nytt liv under presidentvalgkampen.

– Vi har en sentralbank som gjør politiske ting, sa Trump i sin første debatt med Hillary Clinton i september i fjor.

Som president er Trump nå leder for en økonomi som har nær full sysselsetting og et aksjemarked som stadig setter nye rekorder. Han viser nå ingen tilbøyelighet til å ønske en rask renteheving.

Vil fjerne finansreguleringer

Presidenten kan imidlertid gå inn for et større skifte når det gjelder regulering av finansbransjen.

Gruppen i Det hvite hus som leter etter neste generasjons ledere i sentralbanken har vært på jakt etter kandidater som er villige til å fjerne finansreguleringer, ifølge tjenestemenn som er kjent med prosessen.

Powell, som er tidligere administrerende direktør i oppkjøpsfondet Carlyle Group lp, er også vennlig innstilt overfor dem som vil lette på reguleringene.

De forrige presidentene i USA har brukt første periode til å opprettholde kontinuiteten i sentralbanken ved å forlenge åremålet til den sittende sentralbanksjefen. Sistemann som skiftet sentralbanksjef i sin første periode var Jimmy Carter, som byttet ut Arthur Burns med G. William Miller i 1978 og deretter Paul Volcker i 1979.

Selv om Trump har rost Yellen i offentligheten de siste månedene, har republikanere i bakgrunnen forsøkt å blokkere en renominering. Republikanere i Representantenes hus har vært blant de fremste kritikerne av sentralbanken i etterkant av finanskrisen, og har fått gjennom en rekke lovforslag som har til hensikt å begrense sentralbankens makt.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)

Uaktuelt for Jo Lunder å bli toppleder igjen
Yrkesrisikoen er for stor, sier tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder etter at økokrim henla korrupsjonssiktelsen mot ham.
00:50
Publisert: