Ifølge talspersoner fra departementet og et brev fra Esper til Senatets forsvarskomité, skal pengene fra forsvarets pott dekke 11 prosjekter langs grensa mot Mexico. Byggearbeidene er ventet å starte om 135 dager – på nyåret – ifølge Elaine McCusker i Forsvarsdepartementet. Det skal bli til drøyt 281 kilometer med mur eller annen form for stengsler.

– Det er nødvendig for å støtte militære styrker i forbindelse med den nasjonale krisen, heter det i skrivet.

Trump erklærte i februar nasjonale krise – unntakstilstand – for å omgå Kongressen og få tilgang til midler fra forsvarsbudsjettet.

Andre ting må vente

At 3,6 milliarder tas fra forsvarsbudsjettet, innebærer at andre 127 militære byggeprosjekter må legges på is inntil videre.

Talsperson i Pentagon Jonathan Hoffman sier halvparten av prosjektene var i utlandet, mens resten var planlagt i USA. Det er ikke spesifisert hvilke prosjekter det dreier seg om eller hvilken risiko det innebærer at disse må vente til fordel for Trumps mur.

Prosjekter som er på trappene og kan være aktuelle å vente med, inkluderer kommando og kontroll, droneprosjekter, samt cyber- og treningsanlegg.

Lang kamp

President Donald Trump har kjempet en hard kamp for å få bare en bit av sin lovede mur mot Mexico.

Den såkalte shutdownen endte i februar da det ble undertegnet en avtale som ga 1,4 milliarder dollar til grensesikkerhet, men ingenting til muren Trump ville bygge. Han ville ha 5,7 milliarder dollar til muren.

Trump erklærte en nasjonal sikkerhetskrise langs grensa i februar. Med nasjonal krisetilstand mente Trump han hadde myndighet til å ta pengene han trengte fra andre deler av statsbudsjettet, uten Kongressens grunnlovsfestede godkjenning til å bevilge penger.

Etter lang strid i rettssystemet ga USAs høyesterett Trump grønt lys i juli til å bruke av Pentagons penger til å bygge mur.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.