-Emmanuel Macron åpner en ny æra av håp for Frankrike og EU!

Philippe Douste-Blazy, tidligere utenriksminister, helseminister og kulturminister for det franske republikanske politiet, er storfornøyd over at sentrumspolitikeren Emmanuel Macron er Frankrikes neste president. Uten et tradisjonelt parti i ryggen har den 39 år gamle wonderboyen på utrolig vis klart å sikre seg en av Europas aller mektigste posisjoner. 

-Macron vil representerer et friskt og ungdommelig tilskudd til den franske politiske scenen, fortsetter han. 

Må bekjempe ledigheten

Prognoser tyder på at Emmanuel Macron får mellom 65,1 og 66,1 prosents oppslutning. Motkandidat Marine Le Pen fra Nasjonal front erkjente umiddelbart valgnederlaget og gratulerte Macron med seieren.

Emmanuel Macron-tilhengere jubler utenfor Louvre i Paris søndag kveld. 
Emmanuel Macron-tilhengere jubler utenfor Louvre i Paris søndag kveld.  (Foto: Benoit Tessier/Reuters/NTB scanpix)

Den franske eksministeren og toppbyråkraten erkjenner at han er skuffet over at Le Pen får rundt 35 prosent av stemmene.

Den høye oppslutningen til Marine Le Pen og det ekstreme høyrevridde partiet Nasjonal Front synliggjør viktigheten av at Macron jobber ekstra hardt for å bekjempe den høye arbeidsledigheten. Han må også ta tak i viktige immigrasjonssaker, sier Douste-Blazy.

Viktig støttespiller

Douste-Blazy er en av flere topp-politikere som iherdig har jobbet med å løfte sentrumskandidaten Emmanuel Macron til valgseier. Allerede under første valgrunde gikk han offentlig ut og støttet Macron fremfor den hardt pressede konservative presidentkandidaten François Fillon.

–  Macron er den sentrumskandidaten som har vist størst endringsvilje. Tiden for reformer er endelig her, sier Douste-Blazy, som i dag jobber som visegeneralsekretær og spesialrådgiver i FN i New York.

Tøffe tak venter

Etter presidentvalget venter krevende økonomiske prioriteringer i Frankrike. Han mener landet trenger en storkoalisjon for å få banket gjennom sårt trengte reformer.

Den franske valgsesongen er langt fra avsluttet med søndagens presidentvalg. 11. og 18. juni skal det velges ny nasjonalforsamling i Frankrike, og presidenten må sikre seg bredest mulig støtte i nasjonalforsamlingen for å kunne få størst mulig gjennomslag for politikken sin.

  Douste-Blazy, mener det fortsatt er mye som står på spill.

– Frankrike står foran store prøvelser. Det er stor spenning knyttet til utfallet av parlamentsvalget, sier Douste-Blazy.

Trenger økonomisk hestekur

DN ble invitert hjem til Douste-Blazy i forkant av den franske valgvaken Han bor i et av Paris mest fasjonable nabolag, et steinkast unna Place de la Concorde ved den nedre enden av Champs-Élysées.

Til tross for at Frankrike kan skilte med høy produktivitet, etterlyser Philippe Douste-Blazy sårt trengte reformer.
Til tross for at Frankrike kan skilte med høy produktivitet, etterlyser Philippe Douste-Blazy sårt trengte reformer. (Foto: Linda Næsfeldt)

Med engasjerte håndbevegelser tegner han et dystert bilde av helsetilstanden til den franske økonomien. Til tross for at Frankrike kan skilte med høy produktivitet, etterlyser han sårt trengte reformer. 

  • Frankrike har en vedvarende høy arbeidsledighet på over ti prosent, og over tre millioner av landets innbyggere står uten jobb. Ifølge det internasjonale pengefondet IMF vil det være vanskelig å få redusert ledigheten til under 8,5 prosent på grunn av rigide strukturer. 
  • Veksttakten i den franske økonomien er for svak. Strenge statlige reguleringer rammer bedrifter, særlig mellomstore virksomheter. 
  • Statsgjelden er høy, og den offentlige sektoren er for altfor stor. De statlige utgiftene utgjorde hele 56,6 prosent av landets verdiskaping (brutto nasjonalprodukt) i fjor.

Viktige tiltak

Macron har i valgkampen lovet at han vil redusere det franske byråkratiet, innføre skattelettelser og få gjennomslag for en pensjonsreform. Han vil også myke opp de strenge reguleringene i arbeidslivet, og reformere utdannelsessektoren.

 – Tiltalene er helt nødvendige for å for å blåse nytt liv i den franske økonomien, sier Douste-Blazy.

Han får støtte av Alexandre Afonso, assisterende professor ved Leiden University og bloggbidragsyter ved London School of Economics.

– Å reformere den franske økonomien vil være en stor og viktig oppgave. Foregående regjeringer har forsøkt å innføre endringer uten å lykkes tilstrekkelig med dette arbeidet, skriver han i en epost til DN. 

Den franske finalen dnPlus

«Se mot Tyskland»

Selv om Douste-Blazy er full av lovord når han beskriver Macrons personlighet og lederegenskaper legger han ikke skjul på at den nye presidenten vil møte store utfordringer.

Det store og viktige spørsmålet, mener han, er om Macron sikrer seg tilstrekkelig makt i parlamentet til å få gjennomført reformene sine. 

Det er nemlig stor usikkert rundt hvor skarpt den blodferske bevegelsen hans, En Marce! – (Fremad!), vil gjøre det når den nye nasjonalforsamlingen skal velges i juni. I Frankrike har presidenten stor makt, men uten majoriteten av setene i parlamentet blir handlingsrommet mye mer begrenset.

– Det er en stor svakhet at Macron ikke har et etablert parti i ryggen. Mange av kandidatene på listen til En Marche! vil være helt ukjente for velgerne, som har for vane å stemme på de politikerne de kjenner fra før i lokalvalgene. Det gir etablerte partier et fortrinn, sier Douste-Blazy.

Afonso mener det er en risiko for at Macron ikke vil få flertall i nasjonalforsamlingen.

– Det er i det hele tatt vanskelig å se for seg hvordan en koalisjonsregjering vil se ut, siden det ikke er tradisjon for denne typen regjeringer i Frankrike, skriver han. 

DN på valgmøte med Marine Le Pen i Paris: – De kaller meg rasist, men det er løgn!

Vil ha storkoalisjon

I Paris håper Douste-Blazy det vil bli dannet en bredest mulig koalisjonsregjering etter parlamentsvalget i juni. Uten å gi både høyre- og venstresiden regjeringsansvar, vil det bli vanskelig å få gjennomslag for reformer, mener han.

– Det bør etableres en storkoalisjon etter samme modell som Tysklands Angela Merkel tok i bruk da hun etablerte sin første regjering i 2005. Den besto av storkoalisjonen CDU/CSU og SPD, sier Douste-Blazy.

Han mener regjeringen må få innført de største og viktigste reformene innen det har gått to og et halvt år.

– Hvis ikke de klarer innført disse tiltakene innen 36 måneder kan løpet være kjørt, sier han.

For sterke fagforeninger

Douste-Blazy mener Frankrike bør innføre reformer på linje med endringene statsminister Gerhard Schröder innførte på det tyske arbeidsmarkedet. På begynnelsen av 2000-tallet scoret Tyskland og Frankrike ganske likt på levekårsstatistikkene.

– I dag kan Tyskland vise til en sterkere økonomisk vekst og lav arbeidsledighet takket være implementeringen av viktige reformer på arbeidsmarkedet. Det har blant annet sammenheng med at de tyske fagforeningene har vist større forhandlingsvilje. Her hjemme er fagforeningene så mektige at det nesten ikke er mulig å få til endringer. Selv beskjedne endringsforslag resulterer i massive streiker, og etter noen uker bøyer makthaverne av for presset, sier han.

Han er særlig oppgitt over Frankrikes nest største forening, CGT med 700.000 medlemmer.

– CGT opererer som et militant kommunistparti, mener han. Den sterke fagbevegelsen er en av hovedårsakene til at ingen politiker klarer å redusere arbeidsledigheten sier han.

Douzte-Blazy påpeker at altfor mange unge franskmenn går i årevis på midlertidige kontrakter.

– Terskelen for å få seg en fast jobb vil forbli altfor høy så lenge faste ansatte arbeidstagere er så godt beskyttet gjennom lovverket. Systemet er stivbent og lite konkurransedyktig, sier han.

Han peker på at Frankrikes nye president skal lede en nasjon som er mer splittet enn noen gang.

– For å forene folket, er det viktig å bekjempe voksende ulikheter, sier han.(Vilkår)

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: