Lekkasjen i den ene linjen i rørledningen ble oppdaget tirsdag kveld, opplyser det polske rørledningselskapet Pern, ifølge nyhetsbyrået Reuters onsdag morgen. Polske myndigheter sier onsdag formiddag at lekkasjen antakelig skyldes en ulykke.

– Her kan vi snakke om skader forårsaket av en ulykke, sier Mateusz Berger, den øverste tjenestemannen med ansvaret for energi-infrastruktur i Polen.

Han sier det ikke er noen grunn til å tro at lekkasjen ble forårsaket av sabotasje.

Den andre linjen i rørledningen og andre deler av Perns infrastruktur fungerer som normalt, opplyser operatøren.

Pern opplyser at lekkasjen ble avdekket på en seksjon av rørledningen som ligger rundt 70 kilometer fra byen Plock sentralt i Polen, på landet største oljeraffineri eid av selskapet PKN Orlen.

Den andre linjen i rørledningen og andre deler av Perns infrastruktur fungerer som normalt, opplyser operatøren. Oljeleveranser til PKN Orlens raffinerier i Polen er ikke berørt av tildragelsen, sier en talsperson til nyhetsbyrået Bloomberg. Børsnoterte PKN Orlens driver raffinerier og bensinstasjoner i Polen og flere andre land i Sentral-Europa, og den polske staten er største eier med 27,5 prosent.

Men lekkasjen rammer den seksjonen av rørledningen som går til Tyskland, som her har oljeflommen stoppet helt opp. En talskvinne for Pern opplyser at den seksjonen av rørledningen som går videre til Tyskland umiddelbart ble stengt av da lekkasjen ble oppdaget. Men polakkene kan fortsatt pumpe olje fra terminaler ved Østersjøen til Tyskland.

Det er nå stor oppmerksomhet rettet mot sikkerheten rundt rørledninger og annen infrastruktur knyttet til energiforsyningen, etter mistanke om sabotasje mot den undersjøiske gassrørledningen Nord Stream som går fra Russland til Tyskland. Dette har blant annet ført til øket beredskap ved norske oljeinnstallasjoner, som plattformer og rørledninger.

Russisk olje er satt på EUs sanksjonsliste fra 1. desember, etter at Ungarn fikk gjennomslag for en utsettelse.

Druzjba – «vennskap» på russisk – strekker seg fra Russland, via Belarus, til en rekke EU-land. Rørledningen har flere forgreninger og utgjør et nettverk som frakter olje til blant andre Polen, Ungarn, Tsjekkia og Tyskland.

Oljeprisen gjorde umiddelbart et byks da nyheten ble kjent, opp til nærmere 95 dollar fatet for nordsjøolje. Prisen falt noe tilbake etter at det første sjokket hadde gitt seg.

Onsdag morgen kommmer også melding om at atomkraftverket Zaporizjzja har mistet all ekstern strømtilførsel for andre gang på fem dager, men de dieseldrevne nødaggregatene virker, opplyser IAEA-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.