Saken oppdateres.

Når 99,97 prosent av stemmene i det polske valget er telt opp, viser resultatet at sittende president Andrzej Duda fikk 51,21 prosents oppslutning. Motkandidaten Rafal Trzaskowski fikk 48,8 prosent av stemmene.

Valgdeltakelsen var på 67,9 prosent, som er rekordhøyt.

Duda har vært president i landet siden 2015. Han kommer fra det nasjonalkonservative Lov- og rettferdspartiet (PiS), som i valgkampen har angrepet homofile og seksuelle minoriteter. Duda var medlem av PiS fram til han ble president for fem år siden, men i tråd med polsk tradisjon om at presidenten ikke skal ha noen partitilknytning, meldte han seg ut av partiet.

Utfordreren Trzaskowski var en langt mer liberal kandidat, og støtter likekjønnet partnerskap og har gått til valg på å styrke seksuelle minoriteters rettigheter i landet. Selv om PiS uansett har flertall i nasjonalforsamlingen, var det ventet at Trzaskowski kunne stukket kjepper i hjulene for deler av den konservative politikken ved å bruke vetoretten presidenten har.

Tok seieren på forskudd, tross dødt løp

Søndag kveld viste valgdagsmålingen at det var dødt løp mellom kandidatene med en mikroskopisk ledelse til president Andrzej Duda.

Den sittende presidenten erklærte allerede søndag kveld seg som vinner, selv om resultatet så ut til å kunne gå begge veier.

– Lenge leve Polen! Å vinne valget med 70 prosents fremmøte er virkelig utrolig. Jeg er meget rørt. Takk til alle mine følgere, sa Duda på en valgvake i byen Pultusk, 60 kilometer nord for Warszawa.

Selv om resultatet viser at landet er delt omtrent på midten, åpner Dudas fornyede mandat for at den konservative politikken i Polen blir videreført.

Ble koronautsatt

Det polske valget skulle opprinnelig vært holdt i mai, men ble utsatt i siste liten på grunn av koronakrisen. Trzaskowski kom inn i siste liten som kandidat for partiet Borgerplattformen (PO).

Mens hans forgjenger som PO-kandidat lå under 10 prosent på meningsmålingene, ble Trzaskowski raskt en reell utfordrer til Duda. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.