Samme helg som det er ventet at USAs president Donald Trump trekker landet ut av atomavtalen med Iran, går Irans nære allierte til valg.

Iran har økt sin tilstedeværelse i Irak etter Saddam Husseins fall i 2003.

Irakerne går til urnene i valg på ny nasjonalforsamling 12. mai. Det blir det første valget etter at militæret drev ekstremistgruppen IS (Den islamske staten) ut av Mosul i fjor.

IS erobret Mosul, landets nest største by, i 2014 og beholdt kontrollen over byen i tre år.

Parlamentariker Vian Dakhil fra Irak er denne uken i Oslo for blant annet å møte Stortingets religionsfrihetsgruppe.
Parlamentariker Vian Dakhil fra Irak er denne uken i Oslo for blant annet å møte Stortingets religionsfrihetsgruppe. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– IS er ferdig i Irak militært, men ideologien deres lever fremdeles, sier Vian Dakhil (47), parlamentsmedlem og representant for minoritetsgruppen yazidiene i Iraks nasjonalforsamling til DN.

Tør ikke reise tilbake til Mosul

I 2014 ble tusenvis av yazidier drept og flere tusen kvinner og barn bortført av IS i fjellbyen Sinjar på grensen til Syria. Mange av disse ble solgt som sexslaver og tvangsgiftet med IS-krigere.

Dakhil ble verdenskjent i 2014 da hun risikerte eget liv og ble skadd i en dramatisk redningsaksjon for yazidiene.

Dette skjedde samme året som IS tok over kontrollen med Mosul. Etter at IS ble drevet ut av Mosul i fjor sommer, er store deler av byen lagt i ruiner.

Dakhil er født i Mosul, men har ikke vært i hjembyen siden 2010.

– Jeg føler meg ikke trygg i Mosul, og har ikke lyst til å reise tilbake. Jeg har en dårlig følelse etter alt som har skjedd der de siste årene, sier Dakhil.

– Terroristene i Mosul var der allerede i 2003. Daesh kom ikke plutselig i 2014, legger hun til.

Daesh er den arabiske forkortelsen for IS, den såkalte islamske staten.

– Irakiske myndigheter må finne ut av hvordan de skal få bukt med denne mentaliteten og hvordan de ser på andre religiøse grupper. Tankegangen til Daesh ødelegges ikke militært. De som har begått forbrytelser i IS sitt navn må stilles for retten. Hvis de ikke tas, kan de igjen vokse seg sterke.

Hun mener Irak trenger politiske ledere som står samlet og jobber for hele landet.

– Vi må gjenoppbygge tillit mellom ulike etniske og religiøse grupper, eksempelvis sunnimuslimene og jesidiene. Hvordan skal jeg kunne be en yazidifamilie om å flytte hjem igjen vel vitende om at naboen til familien kidnappet datteren deres, spør Dakhil.

Nær 4000 yazidi-jenter klarte å rømme fra IS, men fortsatt er 3120 jenter savnet, ifølge Dakhil.

Selvstendig Kurdistan

Dakhil bor nå i Erbil, som er hovedstaden i oljerike Kurdistan i Nord-Irak. Hun er tilhenger av uavhengighet for Kurdistan.

– De siste tre årene har det vært store problemer mellom De regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak og sentralmyndighetene i Bagdad. Problemene ble bare verre etter folkeavstemningen over uavhengighet, sier Dakhil.

På spørsmål om ikke uavhengighet for Kurdistan risikerer å splitte opp hele Irak, svarer hun følgende:

– Nei, det vil ikke ødelegge Irak. Kurderne har rett til uavhengighet, men jeg tror ikke tidspunktet for en løsrivelse er riktig akkurat nå. For å bli uavhengige er vi avhengig av støtte fra Bagdad, begge sider må bli enige, svarer Dakhil.

– Er Irak på vei mot å ende opp som en «failed state» i likhet med land som Libya?

– Nei, Irak står sterkt som et land, svarer Dakhil.

Dakhil, som har sittet i nasjonalforsamlingen de siste åtte årene, stiller ikke som kandidat neste uke.

– De neste fire årene vil jeg bruke på å jobbe med yazidiene. Det er mange nominerte kandidater, over 6900 til kun 328 plasser, så det vil bli en svært tøff konkurranse. Til forskjell fra det forrige valget, er det denne gangen færre islamistiske partier som stiller, sier Dakhil.

«Kamuflert som demokratisk»

Over to millioner irakere er fortsatt flyktninger i eget land på grunn av IS, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR.

– Den aller største utfordringen til Irak er å gjenoppbygge de ødelagte byene slik at mer enn 1,5 millioner internt fordrevne kan vende tilbake. Men kanskje viktigst av alt, eksplosiver som IS la ut må fjernes fra områdene de kontrollerte, sier forsker og Irak-ekspert Abbas Kadhim ved Foreign Policy Institute ved John Hopkins University.

Kadhim mener valget 12. mai kan ende opp med å bli viktig, men bare hvis politikere fra ulike religiøse og etniske grupper får en plass.

– Irakisk politikk sliter med inkompetanse, korrupsjon og dårlig administrasjon. Disse problemene kan løses dersom Irak får et representativt styre. Alternativet er at vi ender opp med en korrupt regjering kamuflert som demokratisk, sier Kadhim.(Vilkår)

Se de historiske bildene fra møtet mellom Nord- og Sør-Korea
Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen siden 1953 som krysser grensen til Sør-Korea
01:22
Publisert: