Amnesty International kom denne uken med en ny rapport som dokumenterer mishandling og tortur i interneringsleirer i Xinjiang i nordvest-Kina. Unormalt skjegg, offentlig bønn eller kontakt med familien utenfor Kina er nok til å bli sendt til leirene. De prøves ikke for noen domstol og får ikke juridisk bistand.

Muslimske land i blant annet Sentral-Asia og Midtøsten har vært svært forsiktige med å kritisere Kina. Årsaken er penger. Kina har gitt store lån og bistand til land i Sentral-Asia og Midtøsten som en del av Silkevei-utbyggingen.

Pakistan har mottatt lån og bistand på over 62 milliarder dollar fra Kina. Den nye regjeringen, ledet av statsminister Imran Khan, har bedt om en full revidering og gjennomgåelse av samarbeidet med Kina.

«Brydde seg ikke»

– Den forrige regjeringen brydde seg ikke noe om dette. Den nye regjeringen har begynt å hjelpe, sier pakistaneren Shahid Ilyas Hussain til Wall Street Journal.

Hans kinesiske kone ble arrestert i 2017 i provinshovedstaden Urumqi – sammen med hennes barn. Det skal være flere hundre kinesiske ektefeller av pakistanere som anholdt.

– Hvis min kone har brutt loven må de bruke lovverket. Hvilke lover har mine barn brutt? De er unge og uskyldige, sier han.

Det har vært demonstrasjoner og protester foran de kinesiske ambassadene i India og Bangladesh de siste ukene.

– Den kinesiske kommunistregjeringen tvinger muslimer til å gi opp troen. Dette må stanse, sa generalsekretær Mohammed Saeed Noori i den muslimske organisasjonen Raza Academy i Dhaka.

«Opplærings- og arbeidsleirer»

Ifølge kinesiske myndigheter er det ikke interneringsleirer, men «opplærings- og arbeidsleirer for småkriminelle». Den malaysiske politikeren Anwar Ibrahim, som var fengslet i mange år som en del av en politisk vendetta, er sterkt kritisk til hva som skjer.

Han mener at det er en årsak til at land ikke kritiserer Kina direkte og tar dette opp på høyt politisk nivå.

– De er redde. Ingen ønske å si noe, sier han til Bloomberg.

Kina er Malaysias største handelspartner. Anwar vil sannsynligvis bli Malaysias neste statsminister. Den sittende statsministeren har kansellert en rekke milliardprosjekter med Kina i Malaysia og advart mot en nykolonisering.

Terrorregime

Amnesty Norge mener Kina har etablert et rent terrorregime i Xinjiang.

– Det kan se ut som at målet rett og slett er å knuse uigurisk kultur og tradisjoner. Det er vanskelig å forestille seg en region der fem prosent av befolkningen blir mishandlet og hundretusener lever i uvisshet om sine nærmeste. Men det er like ufattelig at resten av verden synes å være helt likegyldig overfor de kinesiske uigurenes lidelser, sa politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty Norge til NTB da rapporten ble fremlagt denne uken.

Human Rights Watch har oppfordret verdenssamfunnet til å innføre sanksjoner mot Kina som straff for landets behandling og massepågripelser av muslimer i Xinjiang.

USA har kritisert Kina.

– Hundretusener, kanskje millioner, av uigurer holdes mot sin vilje i såkalte omskoleringsleirer der de tvinges til politisk indoktrinering eller annen grusom mishandling, sa utenriksminister Mike Pompeo i en tale om religiøs frihet rundt om i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Man skal aldri undervurdere politikeres evne til å rote det skikkelig til
DNs kommentator Kjetil Wiedswang om tre brexit-løsninger.
02:11
Publisert: