8. juni landet en rekke missiler i havet øst for Koreahalvøya, like ved området der Sør-Korea og USA kort tid i forveien hadde gjennomført en felles militærøvelse. Sørkoreanske myndigheter mener missilene hadde fløyet rundt 200 kilometer – fra den nordkoreanske byen Wonsan.

De mange rakettestene, samt den økende bekymringen over Nord-Koreas atomvåpenprogram ventes å bli et av hovedtemaene når USAs president Donald Trump tar imot Sør-Koreas leder Moon Jae-in i Washington torsdag.

Et skred av internasjonal fordømmelse og sanksjoner har ikke hindret nordkoreanerne fra å etablere et våpensystem som ryktes å være i stand til å treffe både Sør-Korea og Japan, og på sikt det amerikanske fastlandet.

Straffer Kina?

Nå vurderer president Trump å iverksette sanksjoner mot Kina for manglende evne til å håndtere naboene, ifølge Reuters. Økte avgifter i stålhandelen skal være et av alternativene handelsminister Wilbur Ross er satt til å undersøke.

Forsvarsminister James Mattis har kalt Nord-Korea for «den mest fremtredende trusselen» mot USA. Også president Trumps frustrasjon har vært synlig lenge.

«Nord-Korea oppfører seg svært dårlig og har «lurt» USA i årevis. Kina har gjort lite for å hjelpe!» skrev Trump i en tweet i mars som ga den ferske utenriksministeren Rex Tillerson et krevende utgangspunkt for et besøk til Beijing dagen etter.

– Hjelper ikke

Nord-Koreas siste atomprøvesprenging fant sted i fjor høst. Mellom 12. mars og 8. juni i år har det nordkoreanske regimet foretatt testoppskytninger av ulike type missiler ved ti ulike anledninger, ifølge en oversikt fra NTB.

I mellomtiden vokser FNs sanksjonsliste mot Nord-Korea seg lang, der restriksjonene blant annet omfatter våpensalg, skipsfart, frysing av finansielle midler og innreiseforbud mot både regimet og enkeltpersoner innad i det.

Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og direktør for Nordisk institutt for Asia-studier ved Københavns Universitet, mener sanksjonene er svært lite verdt.

– Vi gjør noe, vi reagerer, vi straffer dem som opptrer aggressivt og bryter avtaler, men vi vet selvfølgelig at det ikke hjelper. Dels har det ikke den store betydning for den øverste nord- koreanske elite, som straffen er beregnet på, og dessuten tar sanksjonspolitikken slett ikke høyde for de geopolitiske realiteter i regionen: Kina kan ikke tillate et nordkoreansk sammenbrudd så lenge det er amerikanske baser og store troppekonsentrasjoner i Sør Korea, og da slett ikke etter at USA har opprettet anti-missilsystemet THAAD, skriver Helgesen i en epost fra Seoul.

Ser likheter med faren

Til tross for den økende bekymringen for Nord-Koreas atomprogram, mener han lederen Kim Jong-un er mest dyktig til nøyaktig det samme som sin far og bestefar: å spre propaganda og gi uttrykk for at landet er klart til krig.

– Men både han og hans generaler vet ganske sikkert at de mildt sagt er underlegne på alle nivåer i dette spillet. Én nordkoreansk missil mot et av de nevnte landene vil bety et motsvar som er Nord-Koreas totale ødeleggelse for annen gang på 65 år, sier Helgesen.

Sverige: – En viss effekt

Sverige har hatt ambassade i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang siden 1975 og er eneste nordiske land med lignende representasjon på bakken i det lukkede landet. Som en link mellom USA og Nord-Korea har ambassaden hatt en travel vår.

Ifølge Expressen spilte Sverige en viktig rolle i arbeidet om å få den amerikanske studenten Otto Warmbier løslatt. 22-åringen døde nylig, kort tid etter hjemkomsten til Ohio etter 15 måneder i nordkoreansk fangenskap.

DN har vært i kontakt med Torkel Stiernlöf, Sveriges avtroppende ambassadør til Nord-Korea. Han ønsker ikke å la seg intervjue. Det svenske utenriksdepartementet sier likevel at spenningen i Nord-Korea er krevende.

– Situasjonen har forverret seg siden prøvesprengningen i 2016. Regjeringens oppfatning er at vi må øke den diplomatiske innsatsen for en fredelig løsning. Det må alle parter bidra til, sier Anne Thorngren i kommunikasjonsenheten.

«Psykopaten Trump»

Thorngren mener sanksjonene mot regimet ikke er bortkastet.

– Vårt inntrykk er at de økonomiske sanksjonene har hatt en viss effekt, men vi ser fortsatt brister når det gjelder implementeringen av dem, sier hun.

Før møtet mellom Sør-Koreas og USAs presidenter ser heller ikke Nord-Korea ut til å ha dempet retorikken. Onsdag meldte nyhetsbyrået KCNA at regimet har kommet med drapstrusler mot Sør-Koreas tidligere president, Park Geun-hye. I regimets offisielle avis, Rodong Sinmun, blir Sør-Korea også advart mot å la seg lede av «psykopaten Trump», ifølge NTB.

«Sør-Korea må innse at det å følge Trump bare vil føre til katastrofe», heter det i artikkelen fra Nord-Korea.(Vilkår)

– Venstre har lagt om strategien
Borgelig regjeringsalternativ var et sentralt tema på Venstres pressekonferanse før sommeren.
01:49
Publisert: