– Bedre enn supert, sa utenriksminister Sergej Lavrov etter toppmøtet mellom Trump og Vladimir Putin i Helsingfors mandag.

– For meg virker det som om verden vil roe seg litt ned nå, sa Valentina Matvijenko, leder av det russiske føderasjonsrådet, overhuset i det russiske parlamentet.

Den Kreml-vennlige avisen Komsomolskaja Pravda har ifølge BBC også hentet inn eksperter på kroppsspråk for å «dokumentere» at Putin dominerte Trump på møtet. Trump unnlot blant annet å bruke sitt sedvanlige triks med å trekke folk ut av balanse under håndtrykk, noe avisens ekspert mener reflekterer Trumps store respekt for Putin.

Mens den russiske makteliten i Moskva feirer den politiske seieren i den finske hovedstaden, er uroen i næringslivet og hos potensielle Russland-investorer større enn noensinne.

Trumps logring

For det har langt fra roet seg ned etter Helsingfors. Washington står nærmest på hodet av raseri etter det som oppfattes som Trumps ydmykende logring for den russiske presidenten. Det hjalp lite at Trump sent tirsdag kom med en slags beklagelse og sa han hadde sagt et ord feil, bare for i neste setning slå i hjel sin egen beklagelse.

Hovedinntrykket etter toppmøtet er at Trump av en eller annen uforklarlig grunn nekter å konfrontere Putin med innblandingen i det amerikanske presidentvalget, men er mest opptatt av å rose den russiske presidenten for å være «sterk».

Strippet Trump for makt

Men de sterke reaksjonene i Kongressen i Washington kan gi et skikkelig tilbakeslag for Russland, både politisk og spesielt økonomisk.

Det er nemlig Kongressen som sitter med makten når det gjelder sanksjonene mot Russland. På grunn av Trump-sfærens mange Russland-affærer fratok Kongressen presidenten all makt i disse sakene, som han tidligere hadde gjennom sine presidentordre, gjennom en lov i august i fjor.

– Det var en game-changer. Bedring i det personlige forholdet mellom Putin og Trump er helt irrelevant og kan derfor ikke føre til noen lettelser i de eksisterende sanksjonene, sier Russland-analytiker Chris Weafer i Macro-Advisory i Moskva.

Loven fra august, CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), gir nemlig Kongressen all makt i saker som gjelder sanksjoner mot Russland. Det hvite hus og administrasjonen kan fortsatt utøve noe makt gjennom fortolkning og gjennomføring av sanksjonsregimet. Risikoen er nå etter toppmøtet større enn noensinne for at Kongressen er så provosert at den vedtar nye og strengere sanksjonslover, ikke lettelser. Det ligger alt inne flere lovforslag om innstramning inne til behandling, som kan bli vedtatt.

Den generelle stemningen i Washington er sterkt skeptisk til Russland, og ingen kandidater som har håp om å bli valgt ved de viktige mellomvalgene i november, tør vise svakhet eller imøtekommenhet overfor Putin. Det gjelder både for demokrater og republikanere.

Weafer understreker at det derfor ikke finnes noen realistiske håp om at dagens sanksjoner lettes eller fjernes, i hvert fall ikke på mange år.

Negativt i Moskva

Så mens Kreml jubler over den politiske seieren, er svaret fra markedet udelt negativt. Moskva-børsene har falt hver dag denne uken.

Børsfallet den siste uken har dermed nullet ut nesten halvparten av oppgangen den siste måneden, på ryggen av optimismen rundt fotball-VM og en tilsynelatende mer stabilt høy oljepris.

– Jeg tror vi nå går inn i en periode der Russland om mulig blir enda mer giftig for USA enn tidligere. Dette vil dessverre hjemsøke forholdet mellom Russland og USA i mange år fremover, sier Alexander Gabuev ved det uavhengige Carnegie-senteret i Moskva til Financial Times.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: