USAs president Donald Trump har brukt deler av helgen til å lange ut mot nabolandet Canada, etter at tidsfristen for en enighet om handel mellom de to landene sprakk fredag.
Forhandlingene ble tatt opp i hui og hast etter at USA og Mexico ble enige om et utkast til avtale, og hvis Canada inkluderes kan stumpene av den tidligere handelsavtalen mellom de tre landene, Nafta, berges.
På Twitter raser Trump som vanlig mot Nafta, «verdens verste handelsavtale», og understreker at det uansett ikke er noen politisk nødvendighet med en avtale med Canada.
Trøbbel med Kongressen
Forhandlingene mellom USA og Canada gjenopptas uansett denne uken, muligens onsdag, og sannsynligvis er det på landbruk uenigheten er størst.
Trump, igjen på Twitter, kom lørdag med en sterk advarsel til Kongressen om å holde seg unna handelsforhandlingene. Hvis ikke truer han med å trekke USA fra hele Nafta-avtalen.
Kongressen på sin side har gitt presidenten klar beskjed om at den ikke vil godta en handelsavtale som ikke inkluderer alle de tre landene, altså USA, Mexico og Canada.
Canada vet selvsagt å bruke Kongressen som brekkstang i forhandlingene, samtidig som juridiske eksperter ifølge The Washington Post mener det er diskutabelt om presidenten alene har makt til å trekke USA fra Nafta.
Verdens største avtale
Denne uken starter også Asean-toppmøtet i Singapore, der stats- og regjeringssjefer fra landene i Asia og stillehavsregionen møtes.
På sidelinjen av Asean, som består av ti land i Sørøst-Asia, forhandles det om handelsavtalen Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), som omfatter 16 nasjoner. Altså de ti Asean-medlemmene samt Kina, India, Japan, Sør-Korea og New Zealand. Den vil dekke halvparten av verdens befolkning og en tredel av verdens bruttonasjonalprodukt (bnp).
Interessen for RCEP har økt etter at Donald Trump i fjor trakk USA fra den mer omfattende handelsavtalen TPP, selv om de 11 gjenværende TPP-landene gikk videre og inngikk en noe nedskalert handelsavtale.
RCEP er en mindre inngripende avtale enn TPP. Men i motsetning til TPP har Kina kastet inn all sin økonomiske og politiske tyngde i RCEP og blir den dominerende kraften i avtalen.
«Det er jobben din, mann»
Det hvite hus kunngjorde rett før helgen at president Trump ikke reiser til toppmøtet i Singapore denne uken, men sender visepresident Mike Pence i stedet.
Dette skjer mens USA kanskje alt denne uken trapper handelskrigen med Kina kraftig opp, til høylytte protester fra en rekke amerikanske næringsorganisasjoner som frykter dyrere varer. Planen er å innføre 25 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar, på toppen av de 50 milliarder som alt er ilagt straffetoll.
Reaksjonene har derfor ikke latt vente på seg etter at Trump kunngjorde at det likevel ikke blir noe Asia-tur likevel – tross handelskrig og fortsatt søkelys på Nord-Korea.
«Seriøst? Det er jobben din, mann», skriver Michael McFaul, Stanford-professor og tidligere ambassadør i Russland, på Twitter.
I store deler av Asia ser man dette som et tegn på at USA nå nedgraderer regionen, og overlater den til kinesisk dominans. Spesielt siden Trump heller ikke vil delta på toppmøtet i Apec, som består av alle landene i stillehavsregionen, inkludert Kina og Russland. Visepresident Pence vil også representere USA på dette toppmøtet, som finner sted i Papua Ny-Guinea i midten av november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.