De siste dagene har 59 politikere i og rundt Boris Johnsons regjering trukket seg i protest, men den britiske statsministeren har likevel insistert på å bli sittende.

Torsdag kom vendepunktet. Da bekreftet Johnson at han går av som leder for Det konservative partiet med umiddelbar virkning, men forblir Storbritannias statsminister til det er valgt en erstatter. Samtidig utpekte Johnson en ny, midlertidig regjering.

Posisjonerer seg

Jakten på en ny partileder starter allerede nå, bekreftet Johnson på en pressekonferanse torsdag.

Ifølge professor i britisk-amerikanske studier Atle Libæk Wold ved Universitetet i Oslo står et helt lag klare til å ta over for ham.

– Mange posisjonerer seg, men det er ingen åpenbar etterfølger, sier Wold.

Selv trekker han frem tidligere finansminister Rishi Sunak.

Sunak var en av de første og mest prominente statsrådene som denne uken trakk seg fra Johnsons regjering.

– Rishi Sunak er jevnt over plassert som den mest aktuelle kandidaten, men han har hatt en del problemer i det siste, sier Wold.

Sunak og hans kone Akshata Murthy har vært i hardt vær etter det ble kjent at mangemilliardæren Murthy på lovlig vis har unnlatt å betale en gigantisk skatteregning.

Skattetrøbbel

Også tidligere helseminister Sajid Javid, som trakk seg samtidig som Sunak, er blitt utpekt som en mulig arvtager.

Ifølge Libæk Wold har flere kandidater antydet at de kunne tenke seg å ta over for Johnson.

En av dem er regjeringsadvokat Suella Braverman. Hun gikk denne uken gikk åpent ut og ba Johnson om å trekke seg. Samtidig fremmet hun seg selv som kandidat i en eventuell lederkamp.

– Men enn så lenge er det få som har gått åpent ut og lansert sitt kandidatur, påpeker professoren.

Seks kandidater

Financial Times skriver at seks kandidater er ventet å melde seg på kampen om å bli ny Tory-leder.

Foruten Sunak og Javid, lister avisen opp følgende politikere:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Liz Truss: Utenriksminister i Johnsons regjering, tidligere handelsminister. Kom inn i parlamentet i 2010 og klatret raskt på karrierestigen under tidligere statsminister David Camerons ledelse. Har bekledd en rekke statsrådsposter.
  • Nadhim Zahawi: Nykommer med under ett års erfaring i regjering. Tidligere utdanningsminister og statssekretær med ansvar for vaksinering under koronapandemien. Erstattet denne uken Sunak som finansminister.
  • Penny Mordaunt: Statssekretær i det britiske handelsdepartementet. En av Johnsons uttalte kritikere. Kom først inn i det britiske parlamentet i 2010. Utviklings- og forsvarsminister i Theresa Mays regjering.
  • Tom Tugendhat: Også en velkjent Johnson-kritiker. Har ikke lagt skjul på sine ambisjoner om å bli statsminister. Leder en av komiteene i Underhuset. Tjenestegjorde i Irak og Afghanistan før han gikk inn i parlamentet i 2010.