– Alliansen er i praksis historie. Det mente jeg allerede før valget, da de i mindre grad hadde en felles plattform enn hva som var tilfellet de foregående valgene. Nå er det enda vanskeligere, sier Marja Lemne, lektor og ekspert på svensk politikk ved Södertörns högskola i Stockholm.

Den borgerlige blokken i svensk politikk, Alliansen, består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Tirsdag ble Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven stemt ned i Riksdagen. Forut for avstemningen la Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppeleder, ettertrykkelig vekt på matematikken i forsamlingen. Den forteller at Stefan Löfven fortsatt leder den største politiske blokken med sine 144 mandater blant Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet, mens Alliansens 143 mandater ikke kan danne flertall uten støtte fra utfryste Sverigedemokraterna (SD).

Samme person kunne samtidig ikke se bort fra matematikken etter avstemmingen: 204 folkevalgte, og dermed et flertall, stemte ned den sittende regjeringssjefen.

Nå starter en ny etappe i det som svenske kommentatorer kaller en politisk «mørkekjøring» for å finne en regjering.

Spår nytt sentrumsangrep

Marja Lemne mener det nå er både matematisk og logisk umulig for Alliansen å holde sammen i en regjering, selv om det er ventet at Moderaternas leder Ulf Kristersson blir gitt første forsøk på å danne et alternativ.

– Min vurdering er at de ikke lenger kan holde «i hop». Fremover vil det fortsatt være mest press rundt Centerpartiet og Liberalerne. De fleste av deres velgere ønsker seg en borgerlig regjering, noe som fremstår som en krevende jobb å få til når de har gått ut så hardt mot Sverigedemokraterna. Et av Stefan Löfvens fremste håp nå er å utnytte denne misnøyen til å «slite» Alliansen fra hverandre. Da kan Liberalerna, som det minste Allianse-partiet, være et naturlig sted å begynne, men det er uvisst hva Löfven kan friste med, sier Lemne.

– Er Centerpartiets leder Annie Lööf utelukket som et mulig kompromiss til statsministerposten?

– En skal aldri utelukke noe, men en sånn utvikling ville være veldig uvanlig slik som situasjonen er nå, svarer hun.

Tirsdag ettermiddag kom en uttalelse som er blitt tolket som en mulig begynnende «oppsmuldring» av Alliansen. Da åpnet Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas leder, for å styre med støtte fra Sverigedemokraterna.

–Om man er trygg i sine grunnleggende holdninger, så bør man kunne akseptere all type støtte som finnes i Riksdagen, selv om den kommer fra Sverigedemokraterna, sa hun til blant andre Svenska Dagbladet.

–Misunner ikke talmannen

Selv sa statsministeren, som fortsatt leder en overgangsregjering frem til et alternativt er klart, at han ikke vil gi opp å etterfølge seg selv. Löfven mente «andre metoder» måtte til for å sikre seg bredere støtte i Riksdagen, men ville ikke utdype hva det innebar.

– Jeg er fortsatt statsminister. Avstemmingen forandrer ikke mandatsituasjonen, og jeg stiller meg til talmannens disposisjon, sa Löfven på en pressekonferanse.

Han viste til den nyslåtte talmannen, lederen for Riksdagen, Moderaterna-representanten Andreas Norlén, som fremover skal sondere hvem som har best grunnlag for å stable sammen et styringsdyktig alternativ. Norlén har til sammen fire forsøk på seg, før det blir utlyst nyvalg.

Löfven mente at Alliansen og Sverigedemorakternas ufrivillige avhengighet av hverandre har gjort den svenske blokkpolitikken «absurd».

Partileder Jimmie Åkesson, som gjentok at partiet er klare til å samarbeide med alle, medgikk samtidig at utgangspunktet ikke er enkelt:

– Jeg misunner ikke talmannen som skal lose oss igjennom disse forhandlingene, sa han til Riksdagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var med på Wall Streets bonusfest – endte opp som bartender på Harry´s
- Mange penger å tjene. Og å tape.
01:22
Publisert: