– Det plager meg ikke om regjeringskabalen drøyer en ekstra måned. Det som bekymrer meg, er om dette kan skape en politikerforakt i folket på lang sikt, sier Marja Lemne, lektor og ekspert på svensk politikk ved Södertörns högskola i Stockholm.

Mandag hadde Sveriges statsminister Stefan Löfven et møte med talsmann Andreas Norlén for å gi en statusoppdatering rundt forsøkene på å danne regjering i Sverige.

Budskapet hans til pressen, over 40 dager etter at svenskene gikk for å stemme, var at partiene fortsatt forsøker å «lære mer om hverandre».

Glad for stillheten

Statsministeren har brukt sin første sonderingsuke til fortrolige samtaler med alle partilederne utenom det utfryste høyrepartiet Sverigedemokraterna. Han vil ikke mene noe om sannsynlighetene for å lykkes frem til neste uke, men beskriver situasjonen som «komplisert».

Lemne mener det er et slags paradoks at denne situasjonen dukker opp i år.

– I 2018 skal vi markere 100 år med allmenn stemmerett i Sverige, men dette er nok ikke måten folk hadde sett det for seg. Vi har hatt en høy valgdeltagelse, men i en vedvarende fastlåst situasjon er det en mulighet for at velgere faktisk vil spørre seg hvor stort poeng det er i å stemme, sier Lemne.

Hun er foreløpig positiv til en regjeringsløsning, og tar med seg én indikasjon på at det kan være fremdrift å spore.

– Löfven sa bortimot ingenting på pressekonferansen. Jeg tror det er lurt å si minst mulig i en slik situasjon. Det kan faktisk tyde på at det skjer noe, sier hun.

Advarer mot «Center-hatet»

Löfven har fått sonderinsoppdraget fordi Moderaternas partileder Ulf Kristersson måtte gi opp. I mellomtiden har Centerparti-politiker Fredrick Federley gått ut og advart mot det han kaller «Center-hatet» innad i Alliansen – det borgerlige alternativet som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Centerpartiet har fått mye av skylden for at den borgerlige regjeringssonderingen falt sammen, fordi de ikke ville gjøre et slikt regjeringsalternativ avhengige av Sverigedemokraterna.

Federley mener Center-hatet har pågått over lang tid, blant annet i sosiale medier, og har eskalert i det siste.

– Vi kan ha konflikter, men de kan vi ta internt. Som representanter for Alliansen skal vi ikke drive intern skyttergravskrig mellom partiene, sa Federley på SVT-programmet «Agenda» søndag.

Benjamin Dousa, leder i Moderaternas ungdomsforbund, har selv publisert en satiretegning om Center-leder Annie Lööf. Han avviser at det er hatsk stemning i den borgerlige blokken.

– Det finnes sikkert en sint Twitter- eller Facebook-bruker der ute, men jeg er helt uenig i at det er et utbredt hat innenfor vårt parti, sa han under programmet.

Nettopp Annie Lööf spås å kunne bli gitt en mulighet til å starte regjeringssonderinger dersom Stefan Löfven skulle mislykkes i sine forsøk den kommende uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå er det bare én ting KrF-leder Knut Arild Hareide kan håpe på
Spørsmålet er om det lar seg gjennomføre, sier DNs politiske redaktør.
02:19
Publisert: