– Jimmie Åkesson har nå invitert Ulf Kristersson (M) og Ebba Busch Thor (KD) til samtaler, bekreftet SD-lederens stabssjef Mikael Eriksson til Expressen mandag ettermiddag.

Samtalene innad og på tvers av blokkene er i gang etter at søndagens valgresultat ga få indikasjoner på hva slags regjeringskonstellasjon Sverige kan vente seg de kommende årene.

Sveridedemokraterna (SD) og leder Jimmie Åkesson begynte arbeidet umiddelbart. I søndagens valg endte SD med 17,8 prosent av stemmene og får dermed en sterk vippeposisjon i Riksdagen.

Mandag opplyser Åkesson til Svenska Dagbladet at partiet holder fast på linjen med å stemme nei til alle regjeringer som ikke gir partiet innflytelse.

– Ikke aktuelt

Både Moderaterna og KD har gjennom hele valgkampen vært tydelige på at de ikke vil ha regjeringsforhandlinger med Sverigedemokraterna.

Etter kort tid bekreftet begge at de avviser håndstrekningen fra SD.

– Brevet har kommet og vi har naturligvis takket nei, sier Moderaternas pressesjef Cherine Khalil til Dagens Nyheter.

Det samme sier KD.

–Vi har fått innbydelsen. Det er ikke aktuelt, sier Martin Kits, pressesjef for partileder Busch til samme avis.

Vil ha Löfven fjernet

Moderaterna er for øvrig avvisende også overfor Socialdemokraternas leder Stefan Löfven, og krever at han trekker seg som statsminister etter søndagens valg.

Moderaterna hadde mandag møte om veien videre etter kaosvalget, som endte med tilnærmet dødt løp mellom den borgerlige Alliansen og den rødgrønne blokken.

– Ingenting har endret seg. Om situasjonen er uklar, bør han trekke seg, sier partisekretær Gunnar Strömmer.

Strömmer etterlyser også en klargjøring fra Löfven om Vänsterpartiet vil inngå i de rødgrønnes regjeringsalternativ.

– Det finnes kun ett samlet regjeringsalternativ, og det er Alliansen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Å ødelegge en hel bank er enkelt
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor.
02:07
Publisert: