Med 40,6 og 40,3 til henholdsvis det sittende rødgrønne og borgerlige alternativet i svensk politikk, går våre naboer er uviss politisk fremtid i møte.

Mye forhandlinger på tvers av partikontorene må skje frem til Riksdagen åpner 24. september og statsministeren skal stemmes over.

Det brenner blant annet under føttene på Stefan Löfven. Lederne i Centerpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna har alle bedt den sittende statsministeren om å trekke seg – en ordre han foreløpig ikke har tenkt til å følge.

Med et manglende flertall for noen av blokkene, og med utskjelte Sverigedemokraterna uten villige samarbeidspartnere, oppfordrer Löfven til mer dialog.

– Denne kvelden bør bli blokkpolitikkens begravelse, sa Löfven søndag kveld, noe som av mange ble tolket som et frieri til sentrumspartiene.

– Må bryte opp Alliansen

Socialdemokraterna gjorde sitt dårligste valg på over 100 år, med en oppslutning på rundt 28 prosent.

Carl Bildt, Sveriges statsminister fra 1991–94 og utenriksminister fra 2006–14 for Moderaterna, er enig i at det må samarbeides, men tror ikke det kommer til Sverigedemokraternas fordel.

– Stefan Löfvens eneste mulige strategi er å forsøke å bryte opp Alliansen. Regner med mye spill frem til Riksdagen samles. Kommer med all sannsynlighet til å mislykkes, skriver han på Twitter.

Statsministeren har sagt at han ikke kommer til å gi seg med det første, og at han «sitter i ro» inntil videre.

Økning i utenlandsstemmene

Med 143 mandater til de rødgrønne og 143 til de borgerlige, ventes det i spenning på stemmene fra svensker bosatt i utlandet. Dette resultatet blir klart onsdag.

165.000 svensker bosatt i utlandet har stemt – en kraftig økning fra 50.000 fra valget i 2014, skriver Svenska Dagbladet. Den gang fikk de rødgrønne partiene 33,6 prosent av stemmene, mens alliansepartiene fikk 55,8 prosent.

Valgdeltagelsen i det svenske riksdagsvalget er beregnet til 84,4 prosent, ett prosentpoeng høyere enn for fire år siden, skriver NTB. Ifølge offisielle tall har over 6,3 millioner av rundt 7,5 millioner stemmeberettigede avgitt stemme i Sverige.

Til sammenligning stemte 78,2 prosent i det norske stortingsvalget i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Det kan gå riktig ille
Noen timer før valglokalene stenger vurderer DNs Kjetil Wiedswang utgangen på det mest dramatiske svenske valget på flere tiår.
02:52
Publisert: