– Det er veldig vanskelig å si hvordan dette blir, sier Ramazan Korkmaz (28) mens han triller en tralle med frukt i Stockholm sentrum.

– Jeg håper at regjeringen fortsetter som den er. Stefan Löfven er en bra statsminister, legger han til.

Det er en slags blåmandag for svenskene, som har lagt bak seg en valgkveld og natt uten å bli stort klokere på hva den politiske fremtiden bringer.

Før stemmene fra svensker som er bosatt i utlandet er talt opp, noe som blir klart onsdag, viser målingene at statsminister Löfvens rødgrønne alternativ får 144 mandater i Riksdagen, mot den borgerlige Alliansens 143.

Nå venter alle på fortsettelsen – uten å helt vite hva den er.

– Jeg synes utfallet er mer uklart en noensinne, sier Anders Sannerstedt, postdoktor og forsker hos fakultet for statsvitenskap ved Lunds universitet

Regjeringspartiet Socialdemokraterna fikk en oppslutning på 28,4 prosent, noe som er det svakeste på 100 år. Søndag kveld ba tre partiledere Löfven om å gå av for å gjøre plass til en borgerlig ledelse. Det er et ønske statsministeren ikke vil etterkomme.

– Vi har to uker igjen til Riksdagens åpning. Jeg kommer til å holde meg i ro, sa Löfven under søndagens tale til sitt eget parti.

Samtidig innser den pressede statsministeren at det må større samarbeid på tvers av blokkene for å danne en styringsdyktig regjering. Han mente valgkvelden burde symbolisere «blokkpolitikkens begravelse».

Nedtur for lederstjernene

Löfven er likevel ikke alene om å tape terreng.

Ulf Kristersson, Moderaternas leder og potensiell statsministerkandidat, har vært blant dem som har ropt høyest om at Stefan Löfven må trekke seg si statsminister. Samtidig leverte Kristerssons parti en oppslutning på 19,8 prosent – en nedgang på 3,5 prosentpoeng siden 2014.

Det er første gang siden 2002 at Moderaternas oppslutning i en riksdagsvalg ligger under 20 prosent. Den gang ble daværende partileder Bo Lundgren tvunget til å gå av.

For øvrig forblir partiene i Riksdagen uendret. Kristdemokraterna, Liberalerna, og Miljöpartiet, som lå an til å slite mot sperregrensen på fire prosent på målingene i forkant, beholder alle plassen i nasjonalforsamlingen. Sistnevnte parti gikk mest tilbake av de tre, fra 6,6 til 4,3 prosent. Det tilsvarer en velgerflukt på 140.000 personer, skriver Svenska Dagbladet.

Tror på fortsatt isolasjon

Med 17,6 prosent av stemmene og over én million velgere, utgjorde Sverigedemokraterna og leder Jimmie Åkesson partiet med størst vekst målt i prosentpoeng. Partiet fikk 12,9 prosent oppslutning i 2014.

Forsker Sannerstedt ved Lunds universitet sier risikoen ved å være det første partiet som innleder forhandlinger med Jimmie Åkessons gruppe er svært høy.

– Enhver som åpner den døren vil tape sympatisører. Selv om det trolig vil bli samtaler eller sonderinger med Sverigedemokraterna, ser jeg ikke for meg reelle forhandlinger. Sverigedemokraterna vil nok bli isolert i minst fire år til, sier Sannerstedt.

–Er det et demokratisk problem at landets tredje største parti blir holdt utenfor på denne måten?

– Det er i alle fall et parlamentarisk problem, fordi det vanskeliggjør en regjeringsdannelse, men partiene må jo få samarbeide med hvem de vil. Skulle vi få en vedvarende situasjon der nesten en femtedel av svenske velgere føler seg ignorert, vil det nok bli en stor utfordring, sier forskeren.

Nå er det uansett duket for endringer i regjeringen.

– Jeg våger ikke å spå hvem som styrer landet ved nyttår. Alliansen og Sverigedemokraterna har sagt at de vil stemme ned regjeringen i sin nåværende form, så Löfvens regjering kan ikke fortsette slik den ser ut i dag. Samtidig er det ikke store tradisjoner for å bryte ut på tvers av blokkene i svensk politikk, så vi må vente oss mye politisk spill fremover, sier Sannerstedt.

SD-velger: – De kan bedre

Til tross for Sverigedemokraternas vekst, var flere av partiets tilhengere skuffet over at de ikke passerte 20-tallet i prosent.

Personlig assistent og student Henry Petersson (24) stemte på Sverigedemokraterna og er litt skuffet over partiets resultat.

– De kan bedre, mener jeg. Men de er jo fortsatt et nytt parti så man får være overbærende, sier Peterson.

Han frykter at Sverigedemokraterna kommer til å ende opp uten innflytelse.

Lokalt stemte Henry Petersson (24) på Kristdemokraterna, men i riksdagsvalget stemte han Sverigedemokraterna.
Lokalt stemte Henry Petersson (24) på Kristdemokraterna, men i riksdagsvalget stemte han Sverigedemokraterna. (Foto: Jan Johannessen)

– De andre partiene må samarbeide med Sverigedemokraterna før eller senere, men akkurat nå tror jeg det blir vanskelig dessverre.

– Hvem håper du blir statsminister – Stefan Löfven eller Ulf Kristersson?

– Egentlig vil jeg ha Jimmie Åkesson, men hvis jeg må velge mellom to onder så får det bli Kristersson. Nå er det veldig jevnt, jeg er spent på hvordan det ender, svarer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Det kan gå riktig riktig ille
Noen timer før valglokalene stenger vurderer DNs Kjetil Wiedswang utgangen på det mest dramatiske svenske valget på flere tiår.
02:52
Publisert: