Mike Pompeo har også tidligere luftet sin irritasjon over måten Kina har informert omverdenen på om koronaviruset. Etter en videokonferanse blant G7-landene onsdag sa Pompeo at han fikk med seg de andre landene på kritikken.

– Alle nasjonene som var med på møtet var klar over kampanjen av desinformasjon som det kinesiske kommunistpartiet har vært delaktig i for å forsøke å fravike hva som virkelig skjedde, sa Pompeo til mediene etter møtet.

Pompeo har beskyldt Kina for å utsette verden for risiko ved å holde tilbake informasjon om det nye koronaviruset. Makthaverne i Beijing har på sin side beskyldt Trump-administrasjonen for å lete etter en syndebukk for å dekke over sine egne feilsteg i håndteringen av krisen.

G7 består av USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan.

Ingen felles uttalelse

Pompeo sa Kina har og fortsatt er med på å spre en konspirasjon på sosiale medier om at USA skal hatt en rolle i spredningen av det nye koronaviruset som først ble oppdaget i millionbyen Wuhan i desember. Dette har opprørt president Donald Trump, og det har engasjert utenriksminister Pompeo.

Etter videomøtet hadde ikke G7-landene noen felles uttalelse å legge på bordet, til tross for at de ifølge den amerikanske utenriksministeren var enige. Ifølge tyske Der Spiegel skal dette ha vært fordi USA sto for ordlyden i uttalelsen, ettersom USA for tiden har presidentskapet i koalisjonen. Det var spesielt to punkter i teksten amerikanerne hadde ført i pennen de andre landene ikke kunne stille seg bak. For det første skal USA ha insistert på å kalle viruset for «Wuhan-viruset».

Dette er de språklige koronaretningslinjene Trump ikke følger
Allerede i 2015 kom WHO med føringer for hvordan nye sykdommer og virusepidemier skal navngis.
00:45
Publisert:

For det andre var USA for opptatt av å legge skylden for spredningen av viruset på Kina. De øvrige landene skal ha tonet ned kritikken av Kina og heller fokusert på betydningen av et bredt internasjonalt samarbeid i virusbekjempelsen.

Hjelp til Afrika

Frankrike og Tyskland sendte ut pressemeldinger uten å nevne Kina. Fra canadisk side ble det sagt at Kina ble nevnt i en større diskusjon. Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian understreket at man måtte bekjempe ethvert forsøk på å utnytte krisen til politiske formål.

Frankrike ba også G7 om å finne måter å hjelpe Afrika på i bekjempelsen av koronaviruset. Le Drian advarte om verken landenes helsevesen eller økonomier var rustet til å tåle den globale krisen.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.