Valget ble en stor seier for statsminister António Costa da Sosialistpartiet (PS) økte antall mandater fra 86 til 106. Det er likevel ikke nok til flertall alene i nasjonalforsamlingen som har 230 seter. Til det trengte han 116 mandater.
Det konservative Partido Social Democrata (PSD), med Rui Roa i spissen, som tidligere var landets største, ble valgets store taper og endte med 77 mandater, mot 89 etter forrige valg.
PS fikk 36,65 prosent av stemmene, opp fra 32,31 prosent sist, mens PSD fikk 27,9 prosent.
Med dette resultatet går Portugal imot trenden ellers i Europa, der sosialdemokratene taper terreng, og høyrepopulistiske partier vokser.
Et nytt høyrepopulistisk parti ved navn Chega! (Nok er nok) kom riktignok inn i nasjonalforsamlingen, men bare med ett eneste mandat.
Venstreallianse
Spørsmålet i Lisboa blir nå hvem Costa skal søke samarbeid med. Etter det forrige valget i 2015 overtalte han kommunistpartiet og Venstreblokken til å støtte hans mindretallsregjering.
I sin seierstale søndag kveld sa han at han gjerne fortsetter denne alliansen med venstresiden, og både Venstreblokken og Kommunistpartiet lover fortsatt støtte.
Venstreblokken får 19 mandater, som sist, mens Kommunistpartiet endte med tolv mandater etter å ha tapt fem.
Kommunistpartiet har, i motsetning til andre kommunistpartier i Europa, ikke veket fra sin dogmatiske marxistiske fortid og er sterkt imot EU, mens Venstreblokken er mer fleksibel og ikke så skeptisk til EU.
Populær
Costa er populær blant Portugals velgere siden han på disse siste fire årene lyktes i å sikre vekst og stabilitet i et land som ble svært hardt rammet av finanskrisen etter 2008.
EU og Det internasjonale pengefondet IMF reddet Portugal fra kollaps i 2011 med en støttepakke på 78 milliarder euro.
Etter tre år med EU-hjelp var landet tilbake på beina, men PSDs harde nedskjæringslinje kostet de konservative makten.
Klarte det umulige
I årene som fulgte klarte Costa å kombinere det mange trodde var umulig: Han lettet på innstrammingspolitikken og økte sosialutgiftene, offentlige lønner og pensjonene, samtidig som han innfridde EUs krav, blant annet ved å redusere budsjettunderskuddet nesten til null.
Samtidig vokste også økonomien godt over gjennomsnittet i EU – i fjor 2,4 prosent, og arbeidsløsheten sank til det laveste nivået siden 2002 – litt over seks prosent, mye takket være kraftig vekst i turismen.
På minussiden trekker kritikerne frem fortsatt lave lønninger, dårlig jobbsikkerhet, sterkt stigende boligpriser og stor utenlandsgjeld.
Lederen for Venstreblokken, Catarina Martins sier det fortsatt er mye å gjøre i kampen mot boligmangel i byene og neglisjering av utkantstrøk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.